Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

7 pinsamma (men helt normala) saker som sker under yogaklassen

Yogaklassen. Det är där vi hittar vårt inre lugn. Vår fristad. Eller? Ibland uppstår det situationer – på grund av andra eller oss själva – som kan bli lite pinsamma. Har du varit med om någon av dessa?

1. VÄDER OCH VIND

Man brukar säga att det finns två typer av människor på en yogaklass: de som redan har pruttat och de som kommer göra det. Så låt oss få det överstökat. Vi roterar, vänder och vrider på våra kroppar på många olika och oväntade sätt under en klass, särskilt nybörjare, och saker och ting rör ju på sig i kroppen. Det finns till och med en position som heter vindsläpparen – det är ju som bäddat för att det någon gång ska ske under en klass. Föreställ dig en klass på 40 personer, det är lugnt och stilla, och där sitter ni i en doft av svett och deodorant och andas in och ut. Och så plötsligt. Någon fiser. En riktig smäll. Vad gör du? För många innebär en sådan händelse att den inre treåringen – istället för det där inre lugnet– träder fram och man brister ut i skratt och börjar se sig omkring för att hitta den skyldige. För den som släppt väder är det dock inte lika roligt, och en sådan så kallad pinsam händelse kan faktiskt leda till att man aldrig mer kommer tillbaka – så försök skratta inåt och fokusera på ditt. För vem vet – nästa gång kanske det händer dig.

2. UR BALANS

Inversioner och armbalanser kan vara riktigt utmanande och för många kan det ta en bra stund innan man lyckas bemästra dessa på ett tryggt och effektivt sätt. De triggar dessutom igång en naturlig rädsla inom oss – rädslan att falla. Erfarna yogis har ofta otroligt bra balans, i jämförelse med de som inte yogar, men vägen dit är inte alltid så självklar. Att stå på ett ben i och blunda i trädet är inte så enkelt alla gånger! Och därför händer det att vi faller. Inget att skämmas över. Tills vi provar på ett huvudstående, faller och hamnar på någon annans matta, nästan sparkar ner yogin bredvid oss eller gör en total slam dunk da funk och faller pladask i mattan med en smäll som ekar genom hela yogastudion. Råkar vi dessutom skada någon på vägen kan det bli extra pinsamt.

Annons
Annons
3. ZzZzAVASANA

Vissa ogillar den här sista, avslutande positionen på yogaklassen. De vill bara stretcha och skynda sig vidare för att fortsätta med dagens fullspäckade schema. Andra menar dock att de går miste om det bästa på hela klassen. Först vänder, vrider och sträcker man på muskler man inte ens trodde man hade i nästan en timme. Det är klart man är värd tio minuters avslappning efter det. Släckta ljus. En varm filt. Lite ”ommm”-liknande yogamusik.. Där ligger du platt på rygg, med armarna åt sidorna och ögonen slutna i en tyst meditation med fullt fokus på andningen. En himmel på jorden. Helt plötsligt bryter helvetet loss. Någon ligger där och snarkar! Snarkningarna blir mer högljudda, kommer nu från halsen – håller personen på att kvävas? Nyss upplevde du zen, nu kokar du inombords. Från ingenstans sparkar någon helt plötsligt på dig och du upptäcker att det är du – DU! Det är du som har dragit timmerstockar! Men förhoppningsvis är dina yogakompisar mycket mer förlåtande än dig, kanske är någon till och med snäll nog att peta lite på dig och avstyra hela situationen. Men sanningen är att det är lätt att somna under savasana. Väldigt lätt.

4. KRAMPATTACK

Tänk dig att du är med i en brottningsmatch. Din motståndare har dig nere på mattan i ett grepp som du inte kan ta dig ur, och även om du skulle vilja fortsätta kämpa så vet du att det är dags att ge upp. Frustrerande. Du slår med handen i marken och utbrister ”j*vlar!”. Slutskedet där är ungefär samma känsla som när man får kramp under en yogaklass: man ligger på golvet, vrider sig i smärta och slår i golvet med näven. Förutom att smärtan inte försvinner. Det släpper inte lika snabbt som motståndarens tag om dig i brottarringen – istället ligger du och rullar på golvet eller flyger upp i stående position lika snabbt som om någon skjutit dig i vaden. Medan du har gjort allt detta kanske du har, utan att du vet om det, dragit på dig lite av en publik. VAD gör hen (du)? Men man kan vara hur zen som helst och hur erfaren som helst – när krampen kommer kan inget stoppa den. Inget. Du kommer skrika som en stucken gris.

5. TIGHTSDILEMMAT

Det här med yogakläder är ju inte alltid lätt. Man vill vara bekväm, vilket ofta betyder löst sittande kläder. Men så faller toppen nästan över huvudet i nedåtgående hunden vilket resulterar i att klädvalet inför nästa klass blir en riktigt åtsittande topp. Otroligt obekvämt. Tredje försöket; ett mellanting. Bra. Men nertill då? Man rör ju benen i alla möjliga olika riktningar när man yogar, så om man råkar ha på sig ett par tights eller byxor som inte är så stretchiga, har dålig passform i grenen eller ett par gamla, slitna tights ja, då kan olyckan vara framme. Plötsligt står man där. RITSCH. Trosor och kallingar (i bästa fall) synliga för kung och fosterland. Annars rumpan bar. Eller så blir det bara ett litet hål, ingen fara. Ingen hörde, ingen såg. Tightsen hamnar i väskan, tvättkorgen, och nästa gång tar du på dig dem igen. Gör det inte! Vi rekommenderar varmt att inspektera yogabyxorna inför klassen för att undvika olyckor. Det kan vara riktigt distraherande – både för dig och andra.

6. AVKOPPLAD MEN UPPKOPPLAD

Yogaklassen. Den där fantastiska timmen då vi ställer oss på mattan och kopplar bort omvärlden. Inget tjat från chefen. Inga mail. Inga telefonsamtal. Inget annat än yogan är viktig i just den stunden. Det kan ta ett tag att släppa taget om allt, men när du väl har nått dit – när du har slutat dagdrömma och kroppen har slutat knaka – då känns det som att inget kan stoppa dig från att nå nirvana. Tills det ringer i någons mobiltelefon – rrrrrring, rrrrrring, rrrrrring – eller vilken irriterande ringsignal det nu kan handla om. ALLT är förstört. VEMS mobil är det? Varför svarar ingen? Så okänsligt! Men så inser du att ringsignalen låter bekant. Är din vän Lenas mobil? Eller är det… vänta nu. Din mobil. Och det är inte ens någon som ringer, det är ditt alarm. Och du vet att det kommer ringa igen om du inte slår av det. Det blir en walk of shame till handväskan och mobilen. Ibland får man leva med lite skam, och du gör garanterat inte om det. Samtidigt är det ju bra att lära sig att känna lugn – att känna yogan – i varje inslag av livet. Intala dig det fram till nästa gång, då har nog alla glömt det. Eller hoppas på att någon toppar din bravad med en punkt 1 (se ovan).

7. KÄNSLOSTORMAR

Med tiden har den fysiska praktiken en förmåga att skala bort alla lager och hitta in till vårt allra innersta. Till kärnan. Vi börjar känna känslor och tänka tankar som har legat gömda djupt inom oss, och ibland kan det avslöja känslor som man helst inte hade visat på en yogaklass. En bergochdalbana av känslor sveper över dig: ilska, kärlek, lycka, gapskratt. Plötsligt, från ingenstans, börjar tårarna strömma nerför kinderna och du snyftar okontrollerat. Ska det någonsin ta slut? Eller kanske börjar du gapskratta, till följd av punkt nummer 1 (se ovan), till exempel. Ju mer du försöker sluta, desto värre blir det. Du kan inte sluta skratta. Gråta. Genom yogan lär du dig nya saker om dig själv – kanske på ett oväntat sätt, men ändå.

LÄS MER: 7 myter om yogis
LÄS MER: Ebba ”Happy Soul Yoga” Knutsson: Det är viktigt med glädjen

2 kommentarer

  1. En önskan om att det går att skriva ut Era artiklar så man kan dela med sig av Ert material. Önskar en länk till en utskriftslänk.

    1. Hej Jeanette!
      Just den här artikeln kommer faktiskt vara med i juninumret av Yoga World, så den kommer du hitta där. Givetvis går det även bra att dela våra artiklar digitalt. Någon utskriftsknapp är inte något vi har planerat för, men jag ska föra din feedback vidare till våra utvecklare.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.