Med nyfikenhet, kärlek och massor av värme delar jag med mig av mina yogaäventyr – på och av mattan

Veronica
Jäderlund

Min vipassana med S.N. Goenka på Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög Sverige

vipassana

Okej, efter en vecka hemma har min vipassana-vistelse landat (något sånär) och jag ska nu alltså försöka få ner 11 dagar i ett blogginlägg. Hint: detta blir nog inte ett kort inlägg.

Först vill jag säga; om du inte har varit på en 10-dagars vipassana kanske du inte ska läsa detta, eller någon redogörelse av någons upplevelse, oavsett hur du förhåller dig till det riskerar det att färga din kurs sen. Så är det med allt, någon säger ”det här var det bästa/värsta” jag varit med om” eller, ”första hände det här, sedan det där” och det skapas en bild, medveten eller omedveten, inom dig som påverkar dig.
Du avgör såklart själv, jag vill bara inleda med att inlägget är ocensurerat och väldigt subjektivt. En mer nyanserad och objektiv redogörelse, med alla fakta och praktiska saker, kommer i kommande Yoga World.

Okej, då kör vi:

Innan jag for skrev jag ett ”på återseende-inlägg” där jag svarade på frågan alla ställde om varför jag ville åka till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög för 10 dagar tyst meditation:

Just för att det är en utmaning. När jag tar mig tid för längre meditationer känner jag mig mer fokuserad i övrigt, men det finns ett motstånd inom mig att göra det, så jag väljer bort.
Kanske finns motståndet där för att jag inte ska meditera, kanske behöver jag bara ge mig själv förutsättningar att inte kunna fly från det. Också lite för att jag har skapat en vardag där jag sätter mina egna regler, gör precis som jag vill. Här är det någon annan som sätter upp, några för mig helt ologiska, riktlinjer. Och det kan behövas lite struktur för att åtnjuta full frihet.

…vi återkommer till det

Dag 0 – anländer till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög. Får hälsa på mina 3 rumskamrater och lämna in mobil, värdesaker, böcker, mp3 osv., för att återfå dem på dag 11. Vi käkar, går på informationsmöte och på kvällen börjar den ”ädla tystnaden” för vår första meditation. Ädel tystnad innebär tystnad i ”kropp, själ, sinne” och vi får inte ens titta varandra i ögonen eller gestikulera. Vi åtar oss också 5 föreskrifter: inte dricka alkohol, inte döda, inte stjäla, inte sexa, inte ljuga.

Dag 1, och alla andra dagar, börjar 04:00 med att gong gongen ljudar, 04:30 sitter vi på våra meditationskuddar för en 2-timmar-meditation. Den, som alla andra meditationer, inleds med att herr S.N. Goenka kör ett knagligt shanting-solo, låt oss stanna här en stund. Första gången jag hörde hans röst gick det en våg av obehag igenom hela mig. Han lät som en jvligt osexig, torr och snuskig variant av Leif GW Persson i sin mest förvirrade och sega stund. Sången, om vi ens kan kalla det det, hade ingen som helst rytm, och han lade till stämbands-knak-vibrationer i tid och otid. Han var en hög jazzmusiker som somnade mitt i ett ackord. Det var outhärdligt, eller nej, det vara det ju inte eftersom jag faktiskt härdade ut i flera dagar, men det fick mig att må fysiskt dåligt de första dagarna.

Salen tog nästan 100 personer, hälften kvinnor, hälften män, och vi satt uppdelade. Vi hade en kvinnlig assistent teacher och männen såklart en manlig. ”Vad gjorde dessa assisterande lärare” frågar du mig. Jaadu, de satt längst fram och som papegojor upprepade de allt S.N. Goenka sa, mer specifik det han sa på en ljudinspelning från 1991. Vår lärare talade alltså till oss från 25 år sedan (förstår ni vilka tidsparadoxala sci-fi filmer jag skrev manus för under de här dagarna?). Så han körde sitt förvirrade, nerknarkade jazz-solo, följt av någon minuts instruktion för meditationen och sedan mediterade. Ibland blev vi framkallade till de assisterande lärarna som ord-för-ord frågade oss det han just sagt i sin hälsning från dåtiden och vi, tvärt emot vår ädla tystnad, skulle svara och prata med dem. Svaren var även de utstansade och repetitiva, ofta ”keep working” eller ”just keep on observing”.

Dag 1 (fortfarande), dag 2 och dag 3 innebar identiskt upprepade instruktioner från vår avlidna lärare (följt av en svensk översättning av en minst lika trött svensk manlig röst) som vägledde oss att foka på det triangelfromade området kring vår näsa, med överläppen som bas.
Varje kväll fick vi se en föreläsning med S.N. Goenka (eller lyssna på en ljudfil översatt till ens eget språk om man ville. Men jag tvärsomnade när svensken drog igång så jag hängde med min nya polare Gonken) där han faktisk kom till sin rätt och den där äckel-vibben försvann.

Dag 4 skulle vi äntligen få lära oss ”Vipassana-tekniken” fick vi veta under föreläsningen dagen innan. Tekniken som Buddha använt sig av för att befria sig från det eviga återfödandet och bli upplyst. Från att fokusera på nästriangeln skulle vi nu…fokusera på hela kroppen, del för del, som en skanning.
Min tanke var ”ARE  YOU FAKKING KIDDING ME?” och då insåg jag att jag hade förväntningar på kursen, jag ville lära mig mer om meditation men jag förväntade mig också att det skulle dra upp min skit så jag kunde se på den och lösa den. Inte sitta och känna…vadd ävör jag nu kände när jag scannade kroppen, från toppen av huvudet till tåspetsarna. Från tåspetsarna till toppen av huvudet.
Men eftersom jag var där ville jag ge det en ärlig chans så jag följde med, och det var ganska nice faktiskt. Irritationen jag hade de första dagarna, smärtan som konstant gjorde sig påmind i ryggen av att sitta ner liksom försvann och andetaget kunde landa. Sedan förvandlades jag till den 17-åriga versionen av mig och allt jag kunde tänka på, även när jag gjorde allt för att inte tänka, var sex. I alla former, på alla tänkbara sätt, totalt ocensurerat och det var aningen oväntat men ganska soft att få vara sådär fritt kåt i en dag.

Dag 5 var allt snusk försvunnet och jag gick helt in i meditationen, trodde tillochmed att det skulle segla på till dag 10. Big Mistake. Även om dag 6 gick okej fort så var dag 7 helt galet seg, och dag 8 började det göra ont. Inte i ryggen men fysiskt i mig av saknad. Allt jag ville var att åka hem och dag 9 var riktigt jvla usch den med.
Att inte få fysiskt träna, att bara sitta ner, dela rum med tre personer jag inte fick kommunicera med, varav en alltid lät, tillochmed i sömnen och utöver det inte få ens prata med min bästa vän och knasboll. Det var så mycket värre än jag någonsin trott. Jag var så sjukt uttråkad och inget hände.
Det enda jag fick från Gonken, och hans Bill & Bull-assisterande lärare var samma ord, fraser, och instruktioner:
”Sitt ner, observera alla förnimmelser och reagera inte. Om du reagerar kommer ditt lidande multipliceras tusenfalt. Alla andra religioner och riter har missförstått allt, det är lönlöst. Alla andra meditationer har missuppfattat allt, de kommer kanske göra dig lugn men inte befria dig. Det HÄR, vipassana, det är det ENDA som kommer befria dig och göra dig upplyst”
Really?
Jag har lite svårt att ta S.N. Goenka på allvar när han pratar om att släppa egot, nå upplysning osv. När han själv blev utesluten ur/valde att lämnade det ursprungliga sällskapet efter att han inte fick ta över då grundaren Ba Khin dog och lät Mother Sayama ta över organisationen. När Gonken har lagt till/ändrat den formen och fortfarande påstår att det var såhär Buddha gjorde det. Inte att det inte hjälpt tusentals människor, jag gillar dock inte när någon aktivt väljer bort delar av sanningen för att medvetet skapa en bild hos andra om hur det är. Då är vi påväg mot det där fårlika beteendet att följa en guru blint igen.

Dag 10 började med meditation och vid 10.10 fick vi bryta den ädla tystnaden och prata med varandra.
BAM, det var som att någon släppt en bomb. Alla de här coola, smarta kvinnorna som jag hängt med i över en vecka och äntligen fick vi alla dela med oss av vår awesomeness. Bästa dagen utan tvekan.
Dag 11 började med meditation sedan hemfärd. Jag ändrar mig, detta var bästa dagen utan tvekan.

Så när folk frågar mig hur det var svarar jag ”skittråkigt”, för det var det. Jag trodde innan att det skulle bli en utmaning där massa saker skulle komma upp, jag skulle få reflektera över dem acceptera, gå vidare och känna ”aha!”. Inget sånt, mest gäsp och uttråkad. Absolut fanns det vissa trevliga stunder, framförallt att mitt motstånd att sätta mig ner och meditera är borta. Nu kommer det mer naturligt, inget som jag behöver planera det blir av ändå. Även om det inte alls blir av i de obligatoriska två timmar om dagen som ”jag måste göra för att bli upplyst”.
Frmförallt lämnade jag Ödeshög med stärkt övertygelse att jag är på helt rätt väg – för mig. Med glädje, öppenhet och ödmjukhet över att det finns så många vägar att ta, ingen är garanterat rätt för alla. Och ingen kan garantera att bara för att det var rätt väg för den, att det är rätt för någon annan. Du måste hitta inåt för att bli ledd till just din väg. Flera av de insikterna jag insett att andra fått under sina 10 dagar har jag fått tidigare. Samtalandes med andra i kombination med tid på mattan och utanför den följt av att jag tagit tid med mig själv. Jag är övertygad om att det ligger en oerhörd kraft i tystnaden men tror inte att vi behöver späka oss på detta sätt för att få tillgång till den.

Avslutningsvis, på frågan om jag rekommenderar vipassana svarar jag varken ja eller nej. Det fanns de i min grupp som innerligt avskydde tiden där, och de som älskade det Pratade med en som var där för 3:e gången. Jag tror absolut att det kan vara det verktygen någon behöver för att ta tag i sin grej, men du kan finna bliss/flow/samadhi på andra sätt. Det här är ingen garanterad lösning, även om Gonken gärna vill påstå det.

Okej, efter en vecka hemma har min vipassana-vistelse landat (något sånär) och jag ska nu alltså försöka få ner 11 dagar i ett blogginlägg. Hint: detta blir nog inte ett kort inlägg.

Först vill jag säga; om du inte har varit på en 10-dagars vipassana kanske du inte ska läsa detta, eller någon redogörelse av någons upplevelse, oavsett hur du förhåller dig till det riskerar det att färga din kurs sen. Så är det med allt, någon säger ”det här var det bästa/värsta” jag varit med om” eller, ”första hände det här, sedan det där” och det skapas en bild, medveten eller omedveten, inom dig som påverkar dig.
Du avgör såklart själv, jag vill bara inleda med att inlägget är ocensurerat och väldigt subjektivt. En mer nyanserad och objektiv redogörelse, med alla fakta och praktiska saker, kommer i kommande Yoga World.

Okej, då kör vi:

Innan jag for skrev jag ett ”på återseende-inlägg” där jag svarade på frågan alla ställde om varför jag ville åka till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög för 10 dagar tyst meditation:

Just för att det är en utmaning. När jag tar mig tid för längre meditationer känner jag mig mer fokuserad i övrigt, men det finns ett motstånd inom mig att göra det, så jag väljer bort.
Kanske finns motståndet där för att jag inte ska meditera, kanske behöver jag bara ge mig själv förutsättningar att inte kunna fly från det. Också lite för att jag har skapat en vardag där jag sätter mina egna regler, gör precis som jag vill. Här är det någon annan som sätter upp, några för mig helt ologiska, riktlinjer. Och det kan behövas lite struktur för att åtnjuta full frihet.

…vi återkommer till det

Dag 0 – anländer till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög. Får hälsa på mina 3 rumskamrater och lämna in mobil, värdesaker, böcker, mp3 osv., för att återfå dem på dag 11. Vi käkar, går på informationsmöte och på kvällen börjar den ”ädla tystnaden” för vår första meditation. Ädel tystnad innebär tystnad i ”kropp, själ, sinne” och vi får inte ens titta varandra i ögonen eller gestikulera. Vi åtar oss också 5 föreskrifter: inte dricka alkohol, inte döda, inte stjäla, inte sexa, inte ljuga.

Dag 1, och alla andra dagar, börjar 04:00 med att gong gongen ljudar, 04:30 sitter vi på våra meditationskuddar för en 2-timmar-meditation. Den, som alla andra meditationer, inleds med att herr S.N. Goenka kör ett knagligt shanting-solo, låt oss stanna här en stund. Första gången jag hörde hans röst gick det en våg av obehag igenom hela mig. Han lät som en jvligt osexig, torr och snuskig variant av Leif GW Persson i sin mest förvirrade och sega stund. Sången, om vi ens kan kalla det det, hade ingen som helst rytm, och han lade till stämbands-knak-vibrationer i tid och otid. Han var en hög jazzmusiker som somnade mitt i ett ackord. Det var outhärdligt, eller nej, det vara det ju inte eftersom jag faktiskt härdade ut i flera dagar, men det fick mig att må fysiskt dåligt de första dagarna.

Salen tog nästan 100 personer, hälften kvinnor, hälften män, och vi satt uppdelade. Vi hade en kvinnlig assistent teacher och männen såklart en manlig. ”Vad gjorde dessa assisterande lärare” frågar du mig. Jaadu, de satt längst fram och som papegojor upprepade de allt S.N. Goenka sa, mer specifik det han sa på en ljudinspelning från 1991. Vår lärare talade alltså till oss från 25 år sedan (förstår ni vilka tidsparadoxala sci-fi filmer jag skrev manus för under de här dagarna?). Så han körde sitt förvirrade, nerknarkade jazz-solo, följt av någon minuts instruktion för meditationen och sedan mediterade. Ibland blev vi framkallade till de assisterande lärarna som ord-för-ord frågade oss det han just sagt i sin hälsning från dåtiden och vi, tvärt emot vår ädla tystnad, skulle svara och prata med dem. Svaren var även de utstansade och repetitiva, ofta ”keep working” eller ”just keep on observing”.

Dag 1 (fortfarande), dag 2 och dag 3 innebar identiskt upprepade instruktioner från vår avlidna lärare (följt av en svensk översättning av en minst lika trött svensk manlig röst) som vägledde oss att foka på det triangelfromade området kring vår näsa, med överläppen som bas.
Varje kväll fick vi se en föreläsning med S.N. Goenka (eller lyssna på en ljudfil översatt till ens eget språk om man ville. Men jag tvärsomnade när svensken drog igång så jag hängde med min nya polare Gonken) där han faktisk kom till sin rätt och den där äckel-vibben försvann.

Dag 4 skulle vi äntligen få lära oss ”Vipassana-tekniken” fick vi veta under föreläsningen dagen innan. Tekniken som Buddha använt sig av för att befria sig från det eviga återfödandet och bli upplyst. Från att fokusera på nästriangeln skulle vi nu…fokusera på hela kroppen, del för del, som en skanning.
Min tanke var ”ARE  YOU FAKKING KIDDING ME?” och då insåg jag att jag hade förväntningar på kursen, jag ville lära mig mer om meditation men jag förväntade mig också att det skulle dra upp min skit så jag kunde se på den och lösa den. Inte sitta och känna…vadd ävör jag nu kände när jag scannade kroppen, från toppen av huvudet till tåspetsarna. Från tåspetsarna till toppen av huvudet.
Men eftersom jag var där ville jag ge det en ärlig chans så jag följde med, och det var ganska nice faktiskt. Irritationen jag hade de första dagarna, smärtan som konstant gjorde sig påmind i ryggen av att sitta ner liksom försvann och andetaget kunde landa. Sedan förvandlades jag till den 17-åriga versionen av mig och allt jag kunde tänka på, även när jag gjorde allt för att inte tänka, var sex. I alla former, på alla tänkbara sätt, totalt ocensurerat och det var aningen oväntat men ganska soft att få vara sådär fritt kåt i en dag.

Dag 5 var allt snusk försvunnet och jag gick helt in i meditationen, trodde tillochmed att det skulle segla på till dag 10. Big Mistake. Även om dag 6 gick okej fort så var dag 7 helt galet seg, och dag 8 började det göra ont. Inte i ryggen men fysiskt i mig av saknad. Allt jag ville var att åka hem och dag 9 var riktigt jvla usch den med.
Att inte få fysiskt träna, att bara sitta ner, dela rum med tre personer jag inte fick kommunicera med, varav en alltid lät, tillochmed i sömnen och utöver det inte få ens prata med min bästa vän och knasboll. Det var så mycket värre än jag någonsin trott. Jag var så sjukt uttråkad och inget hände.
Det enda jag fick från Gonken, och hans Bill & Bull-assisterande lärare var samma ord, fraser, och instruktioner:
”Sitt ner, observera alla förnimmelser och reagera inte. Om du reagerar kommer ditt lidande multipliceras tusenfalt. Alla andra religioner och riter har missförstått allt, det är lönlöst. Alla andra meditationer har missuppfattat allt, de kommer kanske göra dig lugn men inte befria dig. Det HÄR, vipassana, det är det ENDA som kommer befria dig och göra dig upplyst”
Really?
Jag har lite svårt att ta S.N. Goenka på allvar när han pratar om att släppa egot, nå upplysning osv. När han själv blev utesluten ur/valde att lämnade det ursprungliga sällskapet efter att han inte fick ta över då grundaren Ba Khin dog och lät Mother Sayama ta över organisationen. När Gonken har lagt till/ändrat den formen och fortfarande påstår att det var såhär Buddha gjorde det. Inte att det inte hjälpt tusentals människor, jag gillar dock inte när någon aktivt väljer bort delar av sanningen för att medvetet skapa en bild hos andra om hur det är. Då är vi påväg mot det där fårlika beteendet att följa en guru blint igen.

Dag 10 började med meditation och vid 10.10 fick vi bryta den ädla tystnaden och prata med varandra.
BAM, det var som att någon släppt en bomb. Alla de här coola, smarta kvinnorna som jag hängt med i över en vecka och äntligen fick vi alla dela med oss av vår awesomeness. Bästa dagen utan tvekan.
Dag 11 började med meditation sedan hemfärd. Jag ändrar mig, detta var bästa dagen utan tvekan.

Så när folk frågar mig hur det var svarar jag ”skittråkigt”, för det var det. Jag trodde innan att det skulle bli en utmaning där massa saker skulle komma upp, jag skulle få reflektera över dem acceptera, gå vidare och känna ”aha!”. Inget sånt, mest gäsp och uttråkad. Absolut fanns det vissa trevliga stunder, framförallt att mitt motstånd att sätta mig ner och meditera är borta. Nu kommer det mer naturligt, inget som jag behöver planera det blir av ändå. Även om det inte alls blir av i de obligatoriska två timmar om dagen som ”jag måste göra för att bli upplyst”.
Frmförallt lämnade jag Ödeshög med stärkt övertygelse att jag är på helt rätt väg – för mig. Med glädje, öppenhet och ödmjukhet över att det finns så många vägar att ta, ingen är garanterat rätt för alla. Och ingen kan garantera att bara för att det var rätt väg för den, att det är rätt för någon annan. Du måste hitta inåt för att bli ledd till just din väg. Flera av de insikterna jag insett att andra fått under sina 10 dagar har jag fått tidigare. Samtalandes med andra i kombination med tid på mattan och utanför den följt av att jag tagit tid med mig själv. Jag är övertygad om att det ligger en oerhörd kraft i tystnaden men tror inte att vi behöver späka oss på detta sätt för att få tillgång till den.

Avslutningsvis, på frågan om jag rekommenderar vipassana svarar jag varken ja eller nej. Det fanns de i min grupp som innerligt avskydde tiden där, och de som älskade det Pratade med en som var där för 3:e gången. Jag tror absolut att det kan vara det verktygen någon behöver för att ta tag i sin grej, men du kan finna bliss/flow/samadhi på andra sätt. Det här är ingen garanterad lösning, även om Gonken gärna vill påstå det.

Pojkvänsmys, klassprepp och humörsvängningar

Mindset, Yoga 21 Okt
Screenshot_2016-10-21-13-22-24

Så mensen är på väg. ”Hur vet du det Vevve?” frågar du. ”Är brösten ömma, bultar livmodern, ovanligt framträdande flytningar?”. Nej inget av det.
Jag är bara ensammast i världen, nej förresten gladast.
Glöm det jag är supertråkig, ohhh kolla löv kan jag inte göra en löv-ängel?

Ni förstår ju
Jag hajjar att Gud blev lack på Eva för att hon med all sin kvinnliga list överlistade stackars aningslösa Adam att äta den förbjudna frukten. Och jag håller med om att vi förtjänar all smärtsam mensvärk, hur långdragen den är. Samt att religioner och kulturer stöter bort oss en gång i månaden då vi blir orena.
Det är ett milt straff för vår synd
Men måste vi bli så jvla förvirrade och hormonella?
Är det fler än jag som är ganska trötta på dagen efter-tröttheten. Dagens efter PMS då alltså, inte suparrunda.

När pojkvännen kommer och bäddar ner mig i soffan. Med mobil och dator på standby på kudden bredvid tände han upp värmeljus, gjorde i ordning en kopp cacao-te och satte på Whip It. Blev jag glad och reagerade som en logisk och förnuftig människa? Nej jag började hulkgråta och prata med pipröst på en frekvens som gjorde att grannarnas hundar började yla.

Nåväl
Jag försöker köra på som vanligt
Om några timmar ska jag hålla armbalans-WS och imorgon bär det av till Vimmerby för två klasser på deras träningsevent.
Undra om PMS och road rage är en bra kombo…..

Så mensen är på väg. ”Hur vet du det Vevve?” frågar du. ”Är brösten ömma, bultar livmodern, ovanligt framträdande flytningar?”. Nej inget av det.
Jag är bara ensammast i världen, nej förresten gladast.
Glöm det jag är supertråkig, ohhh kolla löv kan jag inte göra en löv-ängel?

Ni förstår ju
Jag hajjar att Gud blev lack på Eva för att hon med all sin kvinnliga list överlistade stackars aningslösa Adam att äta den förbjudna frukten. Och jag håller med om att vi förtjänar all smärtsam mensvärk, hur långdragen den är. Samt att religioner och kulturer stöter bort oss en gång i månaden då vi blir orena.
Det är ett milt straff för vår synd
Men måste vi bli så jvla förvirrade och hormonella?
Är det fler än jag som är ganska trötta på dagen efter-tröttheten. Dagens efter PMS då alltså, inte suparrunda.

När pojkvännen kommer och bäddar ner mig i soffan. Med mobil och dator på standby på kudden bredvid tände han upp värmeljus, gjorde i ordning en kopp cacao-te och satte på Whip It. Blev jag glad och reagerade som en logisk och förnuftig människa? Nej jag började hulkgråta och prata med pipröst på en frekvens som gjorde att grannarnas hundar började yla.

Nåväl
Jag försöker köra på som vanligt
Om några timmar ska jag hålla armbalans-WS och imorgon bär det av till Vimmerby för två klasser på deras träningsevent.
Undra om PMS och road rage är en bra kombo…..

Den smygande smoothien

smygande smoothie

Den smygande smoothien, för den som säger att den inte gillar grönsaker, eller ens vill testa. Börja med att göra en smoothie med majoriteten frukts, och bara en liten andel grönsaker. Minska sedan fruktenprocenten och höj gröntprocessen. Det är vad jag antar föräldrars matknep genom tider; om du inte lyckas göra det supergott(enligt den personens uppfattning) gör det neutralt.

Ett recept som oftast går hem och bjuder på liiiite grönt är:
1/2 annanas
1 banan
1/2 gurka
1 apelsin
1 morot
1 nektarin
1 näve spenat
vatten

God spis!

Den smygande smoothien, för den som säger att den inte gillar grönsaker, eller ens vill testa. Börja med att göra en smoothie med majoriteten frukts, och bara en liten andel grönsaker. Minska sedan fruktenprocenten och höj gröntprocessen. Det är vad jag antar föräldrars matknep genom tider; om du inte lyckas göra det supergott(enligt den personens uppfattning) gör det neutralt.

Ett recept som oftast går hem och bjuder på liiiite grönt är:
1/2 annanas
1 banan
1/2 gurka
1 apelsin
1 morot
1 nektarin
1 näve spenat
vatten

God spis!

En meditation i tårar

Yoga 19 Okt
meditation0

Fortfarande ingen rapport från min Vipassanaupplevelse, prio för mig just nu är att skriva klart artiklarna till kommande Yoga World så ni får bida er tid lite till.
En sak jag vill dela med mig av innan det fullständiga rapporten är en förekomst under mina meditationer; jag gråter i tid och otid. Och de har hittills bara varit tårar av kärlek och glädje.
Jag sitter där, gör min grej och så märker jag att det runnit ner en, två, flera tårar längst kinderna. När medvetandet registrerat tårarna projiceras människan eller händelsen som ligger bakom dem över hela kroppen och jag fylls upp av så mycket kärlek.

Såklart går hjärnan på overdrive; ”innebär det här att jag snart ska dö och säger hej då till alla jag älskar?”. Istället för att som en normal människa kanske tänka: ”vad fint, meditationen påminner mig om allt fint som finns”.
Vi låter tiden utvisa vad det innebär, och så försöker jag släppa analysen så länge 😉

Fortfarande ingen rapport från min Vipassanaupplevelse, prio för mig just nu är att skriva klart artiklarna till kommande Yoga World så ni får bida er tid lite till.
En sak jag vill dela med mig av innan det fullständiga rapporten är en förekomst under mina meditationer; jag gråter i tid och otid. Och de har hittills bara varit tårar av kärlek och glädje.
Jag sitter där, gör min grej och så märker jag att det runnit ner en, två, flera tårar längst kinderna. När medvetandet registrerat tårarna projiceras människan eller händelsen som ligger bakom dem över hela kroppen och jag fylls upp av så mycket kärlek.

Såklart går hjärnan på overdrive; ”innebär det här att jag snart ska dö och säger hej då till alla jag älskar?”. Istället för att som en normal människa kanske tänka: ”vad fint, meditationen påminner mig om allt fint som finns”.
Vi låter tiden utvisa vad det innebär, och så försöker jag släppa analysen så länge 😉

The sound of silence

17 Okt
the sound of silence disturbed

Full fart igen efter min plötsliga frånvaro från samhället. Ska ta några dagar att landa i upplevelsen, sedan får ni ett saftigt inlägg om hur det var. Såklart kommer också artikel om det i Yoga World.
Jag delar med mig av låten som har snurrat på repeat i min hjärna de senaste 11 dagarna – Disturbeds version av The sound of Silence – innan jag beger mig in till Stockholm för arbetsdagen.

Ha en strålande dag ni med gänget!

Full fart igen efter min plötsliga frånvaro från samhället. Ska ta några dagar att landa i upplevelsen, sedan får ni ett saftigt inlägg om hur det var. Såklart kommer också artikel om det i Yoga World.
Jag delar med mig av låten som har snurrat på repeat i min hjärna de senaste 11 dagarna – Disturbeds version av The sound of Silence – innan jag beger mig in till Stockholm för arbetsdagen.

Ha en strålande dag ni med gänget!

Vad är Vipassana – tyst meditation? på väg till 11 dagar i Dhamma Sobhana Vipassanacenter

vipassana

Jag säger ”på återseende” till er alla, är på väg till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög för 11 dagar tyst meditation. Några har reagerat ”spännande”, de flesta frågar ”Vad är Vipassana” så jag tänkte dela med mig av några korta reflektioner så här pre-vipassana. Den långa storyn kommer du såklart kunna läsa i Yoga World.

Så, vad är vipassana – tyst meditation?
Såhär står det på centrets hemsida:
”Vipassana, som betyder att se något som det är, är en av världens äldsta meditationstekniker. Den lärdes ut i Indien för mer än 2 500 år sedan som ett universellt botemedel för universella problem, det vill säga Konsten att leva.
Dhamma Sobhana betyder ”Sanningens skönhet” på palispråket och är det första Vipassanacenter som etablerats i Norden. Vi erbjuder kurser i Vipassanameditation som den lärs ut av S.N. Goenka i Sayagyi U Ba Khins tradition”

Med andra ord: 10 dagar i tysthet

Med pojkvännens ord: En sekt som kommer hjärntvätta mig

Jag hörde om vipassana första gången för några år sedan och tanken har sedan växt på mig, total tystnad i 10 dagar (på den 11:e avslutas allt och vi åker hem). Lockande, skrämmande och utmanande för mig som älskar att prata, skratta, konversera och fundera. Nu är det totalstopp på allt det.
När jag läser kursföreskrifterna kan jag förstå pojkvännens tanke, det känns lite sektigt, och en smula extremt:
– 10 timmar tyst meditation om dagen (däremellan tyst kontemplation och definitivt ingen fysisk eller verbal kontakt med någon annan där)
– 1 mål mat om dagen (te och frukt till kvällsmål)
– lyssna på ljudinspelning av S.N. Goenka vid några tillfällen (ni vet mina känslor kring hela gurugrejen)
– får inte ha på mig tights eller kläder som visar armbågar eller knän (varken män eller kvinnor, vill inte orsaka distraktion och väcka våra djuriska lustar)
Lite som yogavärldens svar på att alla Svenssons för några år sedan började tävla i crossfit eller göra En svensk klassiker, utöver deras heltidsjobb och familjeåtagande.

Så varför vill jag lämna civilisationen i 11 dagar för att bege mig till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög?
Just för att det är en utmaning. När jag tar mig tid för längre meditationer känner jag mig mer fokuserad i övrigt, men det finns ett motstånd inom mig att göra det, så jag väljer bort.
Kanske finns motståndet där för att jag inte ska meditera, kanske behöver jag bara ge mig själv förutsättningar att inte kunna fly från det. Också lite för att jag har skapat en vardag där jag sätter mina egna regler, gör precis som jag vill. Här är det någon annan som sätter upp, några för mig helt ologiska, riktlinjer. Och det kan behövas lite struktur för att åtnjuta full frihet.

Är det någon av er som varit på vipassana?
Hur var det? Har du gjort det fler gånger?
Eller någon som är nyfiken? (psst ansökan till januaris tillfälle öppnar nästa onsdag här)

Jag säger ”på återseende” till er alla, är på väg till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög för 11 dagar tyst meditation. Några har reagerat ”spännande”, de flesta frågar ”Vad är Vipassana” så jag tänkte dela med mig av några korta reflektioner så här pre-vipassana. Den långa storyn kommer du såklart kunna läsa i Yoga World.

Så, vad är vipassana – tyst meditation?
Såhär står det på centrets hemsida:
”Vipassana, som betyder att se något som det är, är en av världens äldsta meditationstekniker. Den lärdes ut i Indien för mer än 2 500 år sedan som ett universellt botemedel för universella problem, det vill säga Konsten att leva.
Dhamma Sobhana betyder ”Sanningens skönhet” på palispråket och är det första Vipassanacenter som etablerats i Norden. Vi erbjuder kurser i Vipassanameditation som den lärs ut av S.N. Goenka i Sayagyi U Ba Khins tradition”

Med andra ord: 10 dagar i tysthet

Med pojkvännens ord: En sekt som kommer hjärntvätta mig

Jag hörde om vipassana första gången för några år sedan och tanken har sedan växt på mig, total tystnad i 10 dagar (på den 11:e avslutas allt och vi åker hem). Lockande, skrämmande och utmanande för mig som älskar att prata, skratta, konversera och fundera. Nu är det totalstopp på allt det.
När jag läser kursföreskrifterna kan jag förstå pojkvännens tanke, det känns lite sektigt, och en smula extremt:
– 10 timmar tyst meditation om dagen (däremellan tyst kontemplation och definitivt ingen fysisk eller verbal kontakt med någon annan där)
– 1 mål mat om dagen (te och frukt till kvällsmål)
– lyssna på ljudinspelning av S.N. Goenka vid några tillfällen (ni vet mina känslor kring hela gurugrejen)
– får inte ha på mig tights eller kläder som visar armbågar eller knän (varken män eller kvinnor, vill inte orsaka distraktion och väcka våra djuriska lustar)
Lite som yogavärldens svar på att alla Svenssons för några år sedan började tävla i crossfit eller göra En svensk klassiker, utöver deras heltidsjobb och familjeåtagande.

Så varför vill jag lämna civilisationen i 11 dagar för att bege mig till Dhamma Sobhana Vipassanacenter i Ödeshög?
Just för att det är en utmaning. När jag tar mig tid för längre meditationer känner jag mig mer fokuserad i övrigt, men det finns ett motstånd inom mig att göra det, så jag väljer bort.
Kanske finns motståndet där för att jag inte ska meditera, kanske behöver jag bara ge mig själv förutsättningar att inte kunna fly från det. Också lite för att jag har skapat en vardag där jag sätter mina egna regler, gör precis som jag vill. Här är det någon annan som sätter upp, några för mig helt ologiska, riktlinjer. Och det kan behövas lite struktur för att åtnjuta full frihet.

Är det någon av er som varit på vipassana?
Hur var det? Har du gjort det fler gånger?
Eller någon som är nyfiken? (psst ansökan till januaris tillfälle öppnar nästa onsdag här)

Kali – min gudinna

Mindset, Yoga 4 Okt
kali min gudinna

Kali – min gudinna som vägleder mig just nu.
Jag som trodde, hoppades, att september var en liten övergång får ”Gudinnan av förgörelse” till mig hela tiden och får väl ta att ödmjukt buga mig inför hennes plan. Överallt bilder på henne, mina tankar går dit, idag poppade en sparad artikel upp på Facebook, om Kali och den förklarade tydligt, bortom tvivel:
”Transformation sounds awesome, of course. But the destruction of your ego won’t be comfortable. You may have to surrender your job, a cherished dream, or a relationship. You may find your soul’s purpose to be at odds with your old, comfortable life. Something ends and something else begins.”

Förstörelsen av ego kommer inte vara bekvämt… nej tack jag vet. Helst av allt vill jag ge upp, återgå till som det var, det där bekväma jag vet om, känner till. Men något inom mig vägrar. Vägrar låta mig nöja mig, vägrar låta mig ge upp, förminska mitt värde, krypa ihop på marken då jag egentligen är menad att resa mig stolt upp mot skyn.
Kali är inte planlöst förgörelse, hon kapar huvudet av egot och lever de ständiga förändringarna, de många sluten tills de leder till nya former, ursprung, begynnelser.

Skitjobbigt men jag litar på att allt är som det ska vara, Ishvarapranidhana liksom.

Kali – min gudinna som vägleder mig just nu.
Jag som trodde, hoppades, att september var en liten övergång får ”Gudinnan av förgörelse” till mig hela tiden och får väl ta att ödmjukt buga mig inför hennes plan. Överallt bilder på henne, mina tankar går dit, idag poppade en sparad artikel upp på Facebook, om Kali och den förklarade tydligt, bortom tvivel:
”Transformation sounds awesome, of course. But the destruction of your ego won’t be comfortable. You may have to surrender your job, a cherished dream, or a relationship. You may find your soul’s purpose to be at odds with your old, comfortable life. Something ends and something else begins.”

Förstörelsen av ego kommer inte vara bekvämt… nej tack jag vet. Helst av allt vill jag ge upp, återgå till som det var, det där bekväma jag vet om, känner till. Men något inom mig vägrar. Vägrar låta mig nöja mig, vägrar låta mig ge upp, förminska mitt värde, krypa ihop på marken då jag egentligen är menad att resa mig stolt upp mot skyn.
Kali är inte planlöst förgörelse, hon kapar huvudet av egot och lever de ständiga förändringarna, de många sluten tills de leder till nya former, ursprung, begynnelser.

Skitjobbigt men jag litar på att allt är som det ska vara, Ishvarapranidhana liksom.

#boostober och Träningsmagi

Yoga 2 Okt
traningsmagi_01

traningsmagi_02 traningsmagi_03 traningsmagi_04 traningsmagi_05
Igår var jag i Trollhättan för 2016 års Träningsmagi, klockrent att det sammanföll med Healthy Livings #boostober för det var verkligen en grym start på oktober. September var…jag vet inte, känner mig både jordad och kaosig efter denna månad. Som att jag öppnat upp för en helt ny del av mig själv och min kraft, men samtidigt känner jag som Jeanna uttrycker det ”att jag har levt ganska omedvetet på senaste tiden” och behöver samla mig, samla fokus, samla andetaget.

Igår var en bra trendbrytare, både i att få komma till ett annat ställe men också att få hänga med supersköna kollegor som Johanna Alvin, Madelinn och Usama från Tauff och Sara Wiss. Få bolla tankar, hämta inspiration och för några minuter inte känna mig totalt ensam som egenföretagare.
Mina klasser för dagen var Run. Play. Yoga. – mitt egna koncept och en klass som kombinerar yoga och löpning för att optimera förutsättningarna för intervaller. Efter det var det föreläsningen ”Vinsterna med rörlighetsträning” där jag pratade om kroppen, att vi kan ge upp alla intentioner att sinnesslött stretcha och istället börja medvetet röra oss. Sista klassen var Work. Play. Yoga. – ännu ett eget koncept, upplägget varierar men är huvudsakligen riktat mot de som har en annan träningsform som huvudträning och är lite nyfikna på yoga.

Nu är det dags att ge mig ut i höstsolen, vad har ni för söndagsplaner?

traningsmagi_02 traningsmagi_03 traningsmagi_04 traningsmagi_05
Igår var jag i Trollhättan för 2016 års Träningsmagi, klockrent att det sammanföll med Healthy Livings #boostober för det var verkligen en grym start på oktober. September var…jag vet inte, känner mig både jordad och kaosig efter denna månad. Som att jag öppnat upp för en helt ny del av mig själv och min kraft, men samtidigt känner jag som Jeanna uttrycker det ”att jag har levt ganska omedvetet på senaste tiden” och behöver samla mig, samla fokus, samla andetaget.

Igår var en bra trendbrytare, både i att få komma till ett annat ställe men också att få hänga med supersköna kollegor som Johanna Alvin, Madelinn och Usama från Tauff och Sara Wiss. Få bolla tankar, hämta inspiration och för några minuter inte känna mig totalt ensam som egenföretagare.
Mina klasser för dagen var Run. Play. Yoga. – mitt egna koncept och en klass som kombinerar yoga och löpning för att optimera förutsättningarna för intervaller. Efter det var det föreläsningen ”Vinsterna med rörlighetsträning” där jag pratade om kroppen, att vi kan ge upp alla intentioner att sinnesslött stretcha och istället börja medvetet röra oss. Sista klassen var Work. Play. Yoga. – ännu ett eget koncept, upplägget varierar men är huvudsakligen riktat mot de som har en annan träningsform som huvudträning och är lite nyfikna på yoga.

Nu är det dags att ge mig ut i höstsolen, vad har ni för söndagsplaner?

Såklart en ‘yogi’ blir stressad och överväldigad

Mindset, Yoga 26 Sep
yoga med vevve

Håller på och samlar mig efter helgens utbildning, ni får mina tankar om det imorgon. Såg att jag bara gjort 7 blogginlägg under september månad, ganska talande för hur den varit: full rulle, överbokad och där återhämtning varit bristvara. Tack, tack, tack till min yogapraktik att jag iallafall tagit mig 30-60 minuter majoriteten av morgnarna och börjat med yinyoga, utan det hade min kropp går i tvärstrejk.
”okej” tänker jag att du tänker nu (hänger du med?), ”du gör ju yoga, ‘är yogi’, innebär inte det ett balanserat sinne, ingen stress, total kontroll?”

Mitt svar: inte ens i närheten. Bilden av den här samlade, lugna, ‘ohm shanti brothers and sister’, känns verkligen långt i från verkligheten. För min del men också från de flesta ‘yogis'(ogillar ordet i det här sammanhanget men ni hajjar vad jag menar) jag känner eller träffar på. Vi lever 2016 i ett västerländskt samhälle med jobb, deadlines, familj och åtaganden. Bilden av ”originalyogin” är baserad på en tid då de dedikerade sina liv åt att bo i en grotta och yoga.
Inte alls relevant i den moderna människans situation.

Yogan transformerar inte mig till en annan person, till den där mallen av ”hur en yogi ska vara”, den tillåter mig själv att var 100% jag; nyfiken, impulsiv, halvkass på planering och tids-och-energi-optimist. Sedan hjälper den mig att stå stark i orkanerna när de kommer, oavsett om det är jag själv som försatt mig i dem eller inte.

Dagens yoga blev yinyoga med Sassa som sover här några dagar, och en kopp te innan jag kommer igång och börjar preppa inför helgens Träningsmagi med 2 klasser och en föreläsning. Återigen; jag jobbar utifrån där jag är och skapar min sadhana, min yoga, och mitt hållbara liv 😉
Hur planerar du in yogan i din vardag?

Håller på och samlar mig efter helgens utbildning, ni får mina tankar om det imorgon. Såg att jag bara gjort 7 blogginlägg under september månad, ganska talande för hur den varit: full rulle, överbokad och där återhämtning varit bristvara. Tack, tack, tack till min yogapraktik att jag iallafall tagit mig 30-60 minuter majoriteten av morgnarna och börjat med yinyoga, utan det hade min kropp går i tvärstrejk.
”okej” tänker jag att du tänker nu (hänger du med?), ”du gör ju yoga, ‘är yogi’, innebär inte det ett balanserat sinne, ingen stress, total kontroll?”

Mitt svar: inte ens i närheten. Bilden av den här samlade, lugna, ‘ohm shanti brothers and sister’, känns verkligen långt i från verkligheten. För min del men också från de flesta ‘yogis'(ogillar ordet i det här sammanhanget men ni hajjar vad jag menar) jag känner eller träffar på. Vi lever 2016 i ett västerländskt samhälle med jobb, deadlines, familj och åtaganden. Bilden av ”originalyogin” är baserad på en tid då de dedikerade sina liv åt att bo i en grotta och yoga.
Inte alls relevant i den moderna människans situation.

Yogan transformerar inte mig till en annan person, till den där mallen av ”hur en yogi ska vara”, den tillåter mig själv att var 100% jag; nyfiken, impulsiv, halvkass på planering och tids-och-energi-optimist. Sedan hjälper den mig att stå stark i orkanerna när de kommer, oavsett om det är jag själv som försatt mig i dem eller inte.

Dagens yoga blev yinyoga med Sassa som sover här några dagar, och en kopp te innan jag kommer igång och börjar preppa inför helgens Träningsmagi med 2 klasser och en föreläsning. Återigen; jag jobbar utifrån där jag är och skapar min sadhana, min yoga, och mitt hållbara liv 😉
Hur planerar du in yogan i din vardag?

Tystnad

Mindset, Yoga 22 Sep
call your power by name

Så mycket att säga, mest till mig själv just nu
Eller framförallt lyssna, ta mig tid för tystnaden

Möten, klasser, deadlines och försöka ses Martin i ögonen ibland också när vi passerar varandra i dörren på väg till allt som sker just nu

Prioritera min egen praktik, den fysiska och mentala, att andas
In och ut
Stänga av allt, koppla ned, plugga ur
Ha det tråkigt, stirra i taket, låta tankarna ta vilken form de vill

En macka i farten, lunch framför Netflix och korta flöden
Måste få till det andra
Texter, kunder, elever
Någon annans mål och leveranser

Så mycket att göra nu
Men prioriterar tystnaden

Så mycket att säga, mest till mig själv just nu
Eller framförallt lyssna, ta mig tid för tystnaden

Möten, klasser, deadlines och försöka ses Martin i ögonen ibland också när vi passerar varandra i dörren på väg till allt som sker just nu

Prioritera min egen praktik, den fysiska och mentala, att andas
In och ut
Stänga av allt, koppla ned, plugga ur
Ha det tråkigt, stirra i taket, låta tankarna ta vilken form de vill

En macka i farten, lunch framför Netflix och korta flöden
Måste få till det andra
Texter, kunder, elever
Någon annans mål och leveranser

Så mycket att göra nu
Men prioriterar tystnaden