Yoga World
Annons
Annons
Yoga

6 tips för att bygga självförtroende som yogalärare

Att jobba som yogalärare är både givande, utvecklande och roligt, men också ganska krävande och många gånger rätt utmanande.

Den positiva delen handlar om att ge till andra människor, allt från redskap som leder till insikter, till den energi som jag som yogalärare delar med mig av. Men det är tyvärr inte alla dagar en är på topp och kan ge så mycket som man kanske önskar. Samtidigt vill vi nog alla ge deltagarna en riktigt bra yogaklass, oavsett den egna mentala statusen. Sådana dagar är det extra viktigt att ha tillit till sin förmåga, och insikt om vad som behövs för att kunna plocka fram lite extra power. Men vad händer när det känns tungt och motigt under en längre period? För alla har vi svackor, även yogalärare, och det är lätt hänt att ifrågasätta sig själv och om man verkligen gör ett bra jobb. Det är kanske lätt att tro att alla yogalärare har världens bästa självkänsla och självförtroende, men eftersom vi också bara är människor så kan det hända att även vi vacklar på båda dessa punkter.

Självkänslan, mitt egenvärde oavsett vad jag presterar, är en ju central del i yogans filosofi men hur är det egentligen med självförtroendet, tilltron till min förmåga att prestera? För att leda en yogaklass är en prestation i sig, och för att jobba som yogalärare på ett hållbart sätt så är ett bra självförtroende lika viktigt som en bra självkänsla. Jag skulle säga att det absolut viktigaste är att tro på sig själv. Tro på att du kan ge något som någon annan människa behöver och vill ha. Det är också viktigt att göra saker för sig själv, sånt som du behöver för att fylla på, så mycket att det svämmar över och du bara måste dela med dig till andra. Här kommer ett gäng praktiska saker en kan göra för att bygga sitt självförtroende som just yogalärare.

1. PRAKTISERA YOGA

Ingen har väl undgått att höra om vikten av din egen sadhana (yogapraktik). Och jag håller med. Det är viktigt att yoga för sin egen skull, men det behöver inte vara någon avancerad praktik som alltid ska göras oavsett vad och helst redan klockan 5 på morgonen. Jag praktiserar oftast den typ av yoga jag gillar och känner mig bekväm med. Det är också den yogan jag förmedlar till mina deltagare. När jag utgår från mig själv och det jag är bra på kan det inte bli fel. Kom ihåg att den yoga du själv gör är bra nog. DU är bra nog. Det jag upplever under min egen praktik är dessutom sånt jag kan dela med mig av på de klasser jag själv undervisar.

2. VIDAREUTBILDNING

Jag går gärna nya kurser och workshops för att fördjupa min kunskap samt hålla mig uppdaterad om de senaste rönen, men även för att utforska nya områden som ger mig en bredare kunskap och helhet. Ju mer jag lär mig desto bättre kan jag göra kopplingar och förstå yogan på ett djupare plan och därmed känner jag mig tryggare och även friare i min roll som yogalärare. Men det är samtidigt ingen tävling i vem som har flest utbildningstimmar och ibland kan det bli för mycket av det goda. Ny kunskap behöver sjunka in och användas på något vis för att vara värdefull. Att bara mata på med fler och fler utbildningar skulle förmodligen inte förbättra mitt självförtroende utan kanske till och med göra mig mer förvirrad och osäker.

Annons
Annons

3. ANDRA LÄRARE

Jag går gärna på klasser (IRL eller online) för andra lärare som jag vet har bra och aktuell kompetens, både för att inspireras och att ”verifiera” min egen kunskap. Det betyder inte att det andra lärare säger alltid är rätt (och att jag därmed har fel) men det ger mig en fingervisning om vad vi har samma uppfattning om och var det skiljer sig. Jag ser det även som en investering i mig själv att bli ledd av någon annan och jag tycker det är så skönt att bara kunna åka med utan att själv behöva hålla reda på vad som ska komma näst.

4. YOGABÖCKER

Att läsa böcker om yoga är ett bra sätt att öka sitt självförtroende och känna sig kompetent och kunnig. Själv har jag flera hyllmeter av spännande yogaböcker om allt från andning och yogafilosofi till mer specifika böcker som yoga för löpare och så vidare. Sen att jag bara har läst en handfull av dem ännu, det är ju en helt annan sak. Men de står där i bokhyllan och påminner mig om hur mycket det finns att lära och när läslusten faller in är det bara att börja bläddra.

5. VARA SIG SJÄLV

Oavsett vad alla andra fantastiska yogalärare gör och säger på sina yogaklasser så är det du kan, och på det sätt du lär ut yoga det rätta för dig. De som gillar din stil och den yogan du undervisar kommer till dina klasser, och de som inte gör det hittar en annan lärare. Och det är helt okej. Det gör ingen lärare bättre eller sämre, bara olika. Så, jämför dig inte med andra lärare, utan lita på dig själv och gör din grej.

6. SNYGGA KLÄDER

Ja, det kan låta ytligt, men om du känner dig snygg sträcker du på dig och utstrålar säkerhet och trygghet. Jag tycker det är härligt och inspirerande att se yogalärare som visar sin stil även med det yttre. Speciellt de dagar som jag inte känner mig på topp så väljer jag kläder med extra mycket omsorg. Då åker favorit-tightsen på och en topp som ger mig lite extra power.

Text: Nellie Rolf

LÄS OCKSÅ: Att bygga upp en community och sprida yoga – mitt uppdrag!
LÄS OCKSÅ: 6 steg till bättre självförtroende som yogalärare

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.