Yoga World
Annons
Annons
Yoga

7 skäl att yoga efter 50

Yoga är en fantastisk metod för att motverka ålderstecken och klimakteriebesvär. Läs här för att få veta alla fördelarna med din yogapraktik.

Allt fler kvinnor över 50 börjar praktisera yoga – och med all rätt. Många har insett att yoga är det optimala sättet att minska och ofta helt utesluta de besvär som förknippas med att bli äldre och vara i övergångsåldern. Här förklarar vi hur yogan kan hjälpa just dig.

1. YOGA REDUCERAR STRESS
Yoga hjälper dig att kontrollera din andning, vilket i sin tur reducerar ångest och oro. Yogapraktiken minskar även risken för depression genom att det rensar huvudet på negativa tankar. Det har även bevisats vara en effektiv metod för aggressionshantering. När du praktiserar yoga regelbundet ökar lugnet inom dig, vilket resulterar i att du kan njuta av ett lyckligare och mindre stressigt liv.

2. YOGA LINDRAR FYSISK SMÄRTA
Yoga kan lindra den värk och smärta som förknippas med klimakteriet, såväl som annan rygg-, nack- eller kronisk värk du tidigare känt av. En skonsam praktik med ett flöde av surya namaskara, solhälsningar, ökar rörligheten i lederna och gör så att varenda muskel i kroppen sätts i arbete. Det är ett komplett träningspass för både kropp och själ. Prova att köra igenom flödet fem till tio gånger om dagen. Även om du inte har tid för någon annan typ av yoga kommer din värk och smärta förbättras drastiskt.

Annons
Annons

3. YOGA MINSKAR BESVÄR MED VÄRMEVALLNINGAR
Några asanas som kan hjälpa mot besvär med värmevallningar under klimakteriet är ardha baddha padma paschimottanasana (halvbunden lotus), ardha matsyendrasana (sittande halv ryggradsrotation) och supta padmasana (liggande lotus). Rörelserna ska vara långsamma och viktbärande, med nära fokus på andningsrytmen och med tungan uppe i gommen. Detta gör att man blir lugn och stabil.

4. YOGA SÄNKER BLODTRYCKET
Ett vanligt symptom under klimakteriet är att man svettas om natten. En regelbunden yogapraktik sänker blodtrycket, främjar syresättning och förbättrar blodcirkulationen, så att man slipper dessa nattliga svettningar. Savasana (död mans position) är utmärkt för att koppla av och uppmärksamma andningen. Genom att flytta fokuset från stress och spänningar från världen där ute och istället fokusera på vad som händer just nu kan vi hantera eventuell ångest.

5. YOGA ÄR EN NATURLIG KUR
Yoga är ett fantastiskt och naturligt sätt att lindra mensvärk. Många kvinnor lider i tystnad eller tar värktabletter. Genom att gå på yogaklasser i grupp eller yoga hemifrån kan du lindra symptomen på naturlig väg. Yogan tar dig till en lugnare plats, både fysiskt och känslomässigt.

6. YOGA BLIR ÄNNU BÄTTRE MED AROMATERAPI
Kombinationen av yoga och aromaterapi ger fysiska, mentala och spirituella fördelar, så därför verkar det inte mer än logiskt att använda aromaterapi som en del av yogapraktiken. Aromaterapins ljuva dofter fängslar dina sinnen under yogasessionen och dessutom intensifieras fokuset och effekten av din tid på mattan av dessa terapeutiska oljeblandningar. Oljorna inom aromaterapin har flera läkande egenskaper, de frigör till exempel gamla och negativa känslor, renar och detoxar kroppen, lugnar ansträngda muskler, balanserar hormonella fluktuationer och kan till och med återställa chakrabalansen och skapa lugn och ro ända in i själen.

7. YOGA ÄR TOPPEN FÖR LEDERNA
Yoga har visats lindra symptomen för människor som lider av ledrelaterade besvär som ledgångsreumatism. Alla kvinnor får inte ledgångsreumatism i klimakteriet, men det är ett hälsobekymmer som ofta förknippas med åldrande. En studie från USA, som omfattade kvinnor mellan 21 och 35 som i genomsnitt haft ledgångsreumatism i tio år, visar att hathayoga kan lindra ledvärk, utmattning och andra relaterade symptom. Efter att studiegruppen hade yogat i sex veckor rapporterade deltagarna att de var lyckligare än innan studien och hade lättare för att både acceptera och hantera sin smärta. Kvinnorna sa även att de allmänt mådde bättre och hade mer energi.

SITTANDE POSITION
En yogaposition som är särskilt användbar för att lindra klimakteriesymptom är sukhasana, eller sittande position. Sitt med benen korsade på mattan med slutna ögon. Ta tre djupa andetag – in genom näsan och ut genom munnen. Låt dina sinnen vila. Ta in tankarna som flödar in i ditt huvud och fokusera på andningen. Slappna av.

Läs mer om Varför alla som tränar bör yoga.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.