Yoga World
Annons
Annons
Själsliv

Minimalism-inspiratören Leo Babauta: “Du lever och livet är ett under”

Vi skyndar oss igenom dagarna med så mycket att göra, så mycket vi borde göra och så mycket vi missar hela tiden. Men hur ofta stannar vi till för att uppskatta var vi är just nu?

Jag menar inte att fokusera på vår resa, för den utspelar sig ofta på många olika platser. Fokusera istället på var du befinner dig i just det här ögonblicket. Det fysiska stället du är på, det emotionella läget du befinner dig i och vilken fas du är i.

Pausa en stund just nu och tänk på var du är.

Annons
Annons

Hur känns det? Hur är ljuset? Och ljudet, lukterna, kroppen, människorna runt dig? Vilken sinnesstämning är du i? Vad oroar du dig för, vad är du glad för? Vad är det som hindrar dig från att uppskatta ögonblicket?

Hitta någonting att vara tacksam för just där du är just nu: om du är med någon du älskar, njut av det. Om du gör någonting för att världen ska bli en bättre plats, var glad för det. Om du är på en vacker plats, var tacksam över det.

Och om du inte gillar den platsen du är på då? Det är också någonting att uppskatta. Stanna och känn efter hur du känner om stället du är på. Känn om du har ont. Känn om du önskar att saker var annorlunda. Hur känns det i din kropp? Låt det hända och inse att den här stunden är en tillfällig del av livet, men ändå en del av det, oavsett om det är en bra eller dålig stund.

Tänk sedan på allt som du inte lider av: tacka stjärnorna om du inte befinner dig i ett krigsdrabbat område. Tänk på att det är ett mirakel om du inte har problem med hälsan, om du inte sover på gatorna eller om du inte ligger på dödsbädden. Du lever och livet är ett under.

Text: Leo Babauta

LÄS MER: 6 sätt att bli mer närvarande
LÄS MER: Mindfulness-meditation mot smärta

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.