Yoga World
Annons
Annons
Recept

Ärtig falafelbowl

Ät din hudvård! I sin bok Destination Beautyfood tipsar Maria Ahlgren om hur vi genom att välja hälsosam mat som gynnar både insidan och utsidan kan få friskare hud med mer glow. Här får du testa ett recept från boken, med fokus på råvaror som boostar kroppen inifrån och ut.

4 portioner

Tid: ca 1 tim

FALAFEL

• 1 burk kikärtor à 400 g

• 2 1/2 dl frysta gröna ärtor, tinade

• 1–2 vitlöksklyftor

• 2 msk bovetemjöl

• 2 msk solrosfrön

• 1/2 tsk bakpulver

• 2 msk finhackad persilja

• 2 msk finhackad mynta (kan ersättas med mer persilja)

• 1 msk citronsaft

• 1 tsk malen spiskummin

• 1/2 msk lökpulver

• 1 tsk flingsalt

Annons
Annons

• Olivolja till rullningen

RÖDBETSHUMMUS

• 200 g rödbetor

• 1 burk kikärtor à 400 g

• 1 1/2 msk tahini

• 2 msk citronsaft

• 2 msk olivolja

• 1 vitlöksklyfta

• 1 tsk spiskummin

• 1/2 tsk havssalt

• Svartpeppar

ÄPPELQUINOA

• 2 1/2 dl quinoa

• 1 äpple

• 1/2 dl grovt hackade hasselnötter

• Salt

TILL SERVERING

• 4 morötter

• 1 msk + 1/2 msk olivolja

• 2 medelstora polkabetor

• 1/4 rödkålshuvud

• 1 msk citronsaft

• 1 dl hackade hasselnötter

• 4 dl babyspenat eller vattenkrasse

• Nymalen svartpeppar

1. Börja med hummusen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och dela dem i kvartar. Packa in dem i ett aluminiumfolieknyte och baka i ugnen tills de är mjuka, cirka 25 minuter. (Du kan passa på att baka morötterna till serveringen samtidigt, se nedan.) Låt rödbetorna svalna. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa alla ingredienser till en krämig hummus.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kikärterna till falafeln och låt dem rinna av. Skala vitlöken. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare (eller bunke om du använder mixerstav). Mixa till en grov smet. Blöt händerna i kallt vatten och forma smeten till 16 runda bollar. Olja därefter in händerna med lite olivolja och jämna till varje falafel. Lägg falaflarna på en plåt med bakplåtspapper. Baka dem i ugnen cirka 20 minuter, vänd efter halva tiden. När de är gyllene är de perfekta.

3. Skölj quinoan och lägg i en kastrull med vatten och salt. Koka enligt anvisning på förpackningen. Lyft från plattan, låt svalna och fluffa upp med gaffel. Skala äpplet och dela i fina tärningar. Blanda ner äpplen och nötter i quinoan. Skala morötterna och skär dem i stavar. Lägg i en form och ringla över 1 msk olivolja, flingsalt och svartpeppar. Baka på 200 grader tills de är gyllene och krispiga.

4. Skala polkabetorna och svarva dem med hjälp av en grönsakssvarv eller skär dem i tunna strimlor. Strimla rödkålen tunt på en mandolin och lägg i en skål. Tillsätt 1/2 msk olivolja och citronsaft och massera tills kålen mjuknat.

5. Lägg upp falafel, hummus, quinoa, morötter, polkabetor, rödkål, hasselnötter och spenat/vattenkrasse i skålar. Toppa med några persiljekvistar eller mynta och låt alla ta för sig.

MARIAS KOMMENTAR:

”Denna lite grönare variant av falafel med ärtor och örter är magiskt god. Det är ganska många moment om man ska göra hummusen samtidigt, så förbered den gärna i förväg. Eller (sänker rösten) köp färdig.”

Recept ur boken Destination Beautyfood – Världens bästa recept och skönhetsrutiner för glow av Maria Ahlgren. Foto: Lina Eidenberg Adamo

RECEPT: Yogisk rödbetstryffel till fikat
RECEPT: En klimatsmart bolognese, tack!

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.