Yoga World
Annons
Annons
Yoga

7 sätt att bota din yogafobi

Ingen kan väl vid det här laget ha missat alla hälsofördelar med yoga, men om du är en av dem som ännu inte vågat testa en klass (och vet med dig att du är ungefär lika vig som en 85-årig tant) så har vi alla tips du behöver för att komma igång. 

1 Välj rätt kläder
Tro oss, det sista du vill oroa dig för som nybörjare under en yogaklass är tighta träningsbyxor som skär in överallt, eller alldeles för stora plagg som kanar ner eller stör dig i olika positioner. ”Bär kläder i mjuka material där du kan ta ut alla rörelser ordentligt”, tipsar yogaläraren Jessica Skye som grundat Fat Buddha Yoga. ”Komforten är viktigast av allt, om kläderna är sköna så är de antagligen bra för yoga.” Titta efter mjuka och stretchiga material och investera också i en bra sportbehå som håller bysten på plats (den behöver inte ha särskilt mycket stötdämpning dock utan kan vara anpassad för lågintensiv träning). Fundera också över vad du vill bära på fötterna. Traditionellt yogar man barfota men det finns också tillbehör på marknaden som är utformade för träningsformer där man annars ofta är barfota.

2 Släpp prestationskraven
Om du redan kunde allt och fixade alla positioner när du började med yoga, vad skulle det då vara för mening? Målet är inte att bocka av antalet yogapositioner snabbt, utan att göra en resa och upptäcka det fina med yogan. Om du inte kan gå ner i spagat och vira benen runt huvudet när du står upp och ner så är det helt normalt, vi lovar. ”Yogalärare får ständigt höra deltagare säga att de inte är tillräckligt rörliga i kroppen för att yoga. Jag är ledsen att behöva påpeka det uppenbara, men att utöka rörligheten och bli mer flexibel i kroppen är ju en fantastisk anledning att börja med yoga!”, säger yogaläraren Shona Vertue. ”Yoga är till för alla och det krävs en hel del träning för att man ska bli mer rörlig och kunna ta ut vissa positioner. Och tro mig, ingen i klassen bryr sig om hur djupt du kommer ner i nedåtgående hund, de har fullt upp med sig själva.”

3 Börja lätt
Skulle du inte kunna beskriva skillnaden mellan hathayoga och vinyasa flow om du så fick betalt för det? Oroa dig inte. Börja med att titta efter en nybörjarklass. ”En nybörjarklass skiljer sig ofta ganska mycket från en vanlig yogaklass”, säger yogaläraren Eve Boggenpoel. ”Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet och läraren fokuserar väldigt mycket på att gå igenom rätt andningsteknik. Du kan också få hjälp med att ta ut positioner korrekt och lära dig hur du kan använda yoga för att stärka just din kropp och dina svagheter. Du kommer också att bygga uthållighet och förbättra din rörlighet. En nybörjarklass har dessutom ofta färre deltagare så det är lättare att ställa frågor.”

Annons
Annons

4 Yoga är ingen kult
Du kanske har tänkt på det så tidigare, men att yoga innebär inte att man automatiskt blir medlem i någon sekt! Bortom chakran och andningstekniker finns en vetenskapligt framtagen strategi för hur man tränar och stärker kroppen fysiskt från grunden. ”Yoga är ingen religion”, säger fitnessexperten Dean Hodgkin. ”Du kommer antagligen att bli mer medveten om sättet du lever på, men försök att slå bort fördomarna kring att det skulle handla om en kult. Ja, du kommer att uppmuntras utforska ditt inre och bli mer närvarande i nuet, men detta är inget du behöver vara rädd för. Snarare bör du se detta som en fantastisk möjlighet, som om du lyckas kommer vara dig till stor hjälp i din vardag.”

5 Kom i tid
Om du har svårt att hinna till kvällsklasser efter jobbet så bestäm dig för att ta morgonklasser och se till att komma i tid, gärna tio minuter före alla andra. På så sätt kan du i lugn och ro sätta dig i salen och börja fokusera din energi, medan alla andra droppar in en efter en. ”Ibland öppnar läraren klassen med lite meditation, som det kan vara skönt att hinna närvara under”, säger Skye. ”Att störta in i salen i sista minuten när alla andra redan börjat är både störande för de övriga i klassen och dumt eftersom du själv går miste om en fin stund.”

6 Lägg vikt vid andningen
Tänker du att det här med andningstekniken känns lite flummigt och inget du vill fokusera särskilt mycket på – alla vet väl hur man andas? Jo, visst är det så, men det betyder inte att alla andas ”rätt”, det vill säga på rätt sätt för att få ut så mycket som möjligt av sitt yogapraktiserande. Få andas med sina lungors fulla kapacitet, till exempel finns det många som andas ytligt och inte drar in nytt syre hela vägen ner i lungorna (vanligt när man är stressad). Det är här som yogaandningen kommer in i bilden. ”Andningens frekvens och djup är nära sammankopplad med nervsystemet”, förklarar Vertue. ”En yogi vill fokusera på att stimulera det parasympatiska nervsystemet (det system som kontrollerar sömn, vila, matsmältning och återhämtning). Om du vill att yogan ska hjälpa dig med stresshantering och att hitta ett inre lugn, måste du fokusera på andningen. Att komma djupt ner i olika positioner lyckas du med över tid ju rörligare och starkare du blir i kroppen, i början är det viktigaste att fokusera på andningen.”

7 Ge det lite tid
”Om du är van att köra på hårt i andra träningsformer och verkligen utmana dig själv, så kan det vara svårt som nybörjaryogi att inse att det inte går att tvinga sig ut i positioner som man ännu inte behärskar”, säger Hodgkin. ”Du ska undan för undan nästan bara ’glida in’ i en ny position, i princip utan att ens försöka nå den. Försök inte ta ut positionerna, utan låt din kropp ett tu tre bara infinna sig i dem.” Som det gamla talesättet lyder: övning ger färdighet. ”Yoga utformades ursprungligen för att vara något man ägnade sig åt varje dag och under många år. Försök yoga lite varje dag. 15 minuter om dagen är bättre än ett tvåtimmarspass en gång i månaden.” Om du har svårt att hinna med att ta dig till en studio varje dag, testa att yoga till videor online eller köp en DVD.

Av Sarah Ivory

Ska du gå på din första yogaklass? Här har du 5 misstag att undvika på första klassen – vi vill ju att du går tillbaka igen! 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.