Yoga World
Annons
Annons
Recept

Spaghetti carawbonara – veganskt, lyxigt och riktigt gott!

  • Här delar vi med oss av yoginin Erika Frosts bok Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott.

”Om vi tar bort alla etiska, miljömässiga och hälsomässiga skäl till varför jag är vegan så är jag villig att erkänna att jag kan sakna vissa smaker som ännu inte finns i det veganska köket, exempelvis smaken av en vällagrad ost. Något som jag däremot inte saknar smaken av är bacon, trots att jag en gång i tiden gillade det. Jag har därför haft svårt att uppskatta auberginefejkon, det har varit alldeles för likt bacon. Däremot så blir det himla gott som en krydda. Lite, lite på toppen av en krämig zucchinipasta, eller en tunn skiva att toppa burgaren med – då är det fantastiskt gott! Gör fejkonet före själva maträtten, eftersom det tar lång tid (lång tid som att det är klart först till morgondagens middag…).”

– Erika Frost

4 portioner

Fejkon:
2 auberginer
1 dl rapsolja
4 msk tamari
2 msk rökt paprikapulver
(eller 1 msk liquid smoke + 1 msk paprikapulver)
2 msk lönnsirap

Spaghetti carawbonara:
3–4 medelstora zucchinier, gärna gula
1 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
1 dl macadamianötter, blötlagda i 4–5 timmar
1 dl vatten
4–5 msk näringsjäst
Generöst med nymalen svartpeppar
Salt

Till servering:
Rawmesan*
Svartpeppar
Färsk basilika eller persilja
Ev rucola- och tomatsallad 

Annons
Annons

Fejkon:

  1. Skär auberginerna på längden i väldigt tunna skivor. Blanda olja, tamari, paprikapulver och sirap i en skål. Pensla aubergine-
    skivorna noga på båda sidor. Torka dem över natten i torkugn på 42 grader i 16 till 18 timmar eller i vanlig ugn på lägsta temperatur med luckan på glänt i cirka 8 timmar.
  2. Gör gärna tredubbel sats och ha till annat. Fejkonet klarar sig fint i burk med tättslutande lock i två veckor. Ju torrare, desto längre hållbarhet. Förvara i rumsvärme.

Spaghetti carawbonara:

  1. Spiralisera zucchinin. Det går även bra att göra långa strimlor med en potatisskalare men det blir då snarare pappardelle. Salta lätt och lägg pastan i ett durkslag med lite hushållspapper så att vätskan kan sugas upp.
  2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Mixa dem tillsammans med vatten och jäst till en helt slät sås. Smaka av med peppar och salt. Tillsätt mer vatten om såsen är för tjock.
  3. Rör in såsen i pastan väl så den blir riktigt krämig. Strö över hackat fejkon, rawmesan och avsluta med lite peppar och basilika eller persilja. Servera gärna med en rucola- och tomatsallad.

*Lite som parmesan på ströburk fast mycket godare! Rawmesanen är god att strö över sallader, pastarätter (både raw och lagade), pizza och mycket mer. Mixa två deciliter cashew- eller macadamianötter, en deciliter näringsjäst och salt på låg hastighet. Sluta mixa innan nötterna börjar släppa för mycket olja, det ska vara som ett pulver. Förvara i kylen i burk med tättslutande lock.


 

erika-frost-3ERIKA FROST
Ålder: 32 år.
Bor: På en gård i småländska Tokebo, Bottnaryd, men är uppvuxen i Göteborg.
Familj: Sambon Li och katten Glenn-Kenneth/Murren/Coco Chanel.
Gör: Kock, författare och bloggare. Driver två vegan/rawfoodrestauranger under namnet Open New Doors tillsammans med bland andra Li Karlsson.
Älskar/gillar: Hummus, doften av regn mot varm asfalt och boken Lille prinsen.
Gillar inte: Missunsamhet och kalla fötter.
Går igång på: Rawfood och intelligens.
Instagramnamn: @loveliveraw som har 186 000 följare.
Aktuell: Med boken Rå matglädje (Norstedts).
Drömmer om: Livet på landet.


 

Inte vegan men nyfiken på att bli? Läs då om 7 anledningar att äta veganskt.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.