Yoga World
Annons
Annons
Mat

Chokladyoga – det bästa av båda världar

Tillsammans kan yoga och choklad bli en källa till glädje och läkning. Det menar Christine Engström som arbetar med ceremoniell kakao.

– Kakao är en medicinalväxt som precis som yogan hjälper oss att förena kropp, sinne och själ. Den är ett fantastiskt hjälpmedel för att komma ner i kroppen och fördjupa vår yogapraktik, förklarar Christine och berättar att växten har ungefär 2 000 verksamma ämnen i sig som integrerar med vår kropp på olika sätt.

– Faktum är att det är mest av alla växter så den arbetar på många plan. Bland annat är det den växt som har mest magnesium i sig vilket gör att den hjälper oss att bli mjuka i våra muskler vilket bidrar till en smidighet i yogarörelserna.

Magnesium lugnar ner hela nervsystemet vilket hjälper oss att vara mer närvarande och fokuserade, både i yogan men även i meditationen. Choklad innehåller även teobromin, som vidgar luftrören vilket underlättar vår andning och gör att vi syresätter kroppen mer effektivt, och tryptofan som är en substans som behövs för att kroppen ska kunna tillverka serotonin.

– Så choklad gör oss verkligen glada! säger Christine och berättar att man även har hittat ett ämne i choklad som kallas för ”blissmolekylen”.

– Även flavonoiderna i chokladen bidrar till glädje. Energimässigt så har choklad en feminin och kraftfull energi som gör oss grundade och starka.

Christine Engström håller klasser i chokladyoga. FOTO: Annika Broman

KUNSKAP FRÅN KÄLLAN

Christine har utvecklat konceptet chokladyoga, där hon kombinerar kundaliniyoga och chakrayoga med ceremoniell choklad.

Annons
Annons

– Chokladyoga är ett koncept som jag har utvecklat utifrån ett helhetsperspektiv på människan. Jag använder mig av vetskapen om de gynnsamma ämnena i chokladen och yogans effektiva förmåga att förena kropp, sinne och själ, berättar Christine om konceptet som består av sex delar som tillsammans bildar en magisk helhet.

I sin jakt på kunskap om sacred cacao och kakaoceremonier har Christine bland annat besökt Guatemalas regnskogar för att lära sig mer.

– Sacred cacao eller ceremoniell kakao är den finaste och varsammast behandlade choklad som finns! Det är hela kakao bönor som är odlade enligt permakultur i Guatemalas regnskog, berättar Christine om den kakao som hon använder.

– Den är ekologisk och handgjord från frö till färdig kaka. I Guatemala fick jag lära mig kakaons betydelse av mayaindianer – frukten är en symbol för livet självt, säger Christine som fick lära sig hålla ceremonier med sacred cacao och på så vis ta del av en kunskap som har levt vidare i tusentals år.

– De ger en kopp kakao till kvinnorna som precis ska föda så att barnet föds med kakao i blodet. Mayaindianerna lärde mig tacksamhet för det som Moder Jord ger. De är så tacksamma för kakaoplantan som hjälper dem att öppna hjärtat och få kontakt med Moder Jords hjärta, säger Christine och berättar att mayaindianerna även använder sig av kakaoplantan för att få kontakt med släktingar som har lämnat jordelivet.

– Chokladen är en kraftig hjärtöppnare och en facilitator för kommunikation. Både för att höra sin egen röst men också för att kommunicera med andra utifrån medkänsla, säger Christine om kakao som betyder ”gudarnas föda” och så betraktas den fortfarande av mayaindianerna.

– Idag kallas den även för ”Food for the Shift” i västvärlden eftersom den hjälper oss att öppna hjärtat, lära känna oss själva och andra på ett djupare plan. Framförallt så skänker den glädje, som vi behöver så väl!

KAKAO SOM VERKTYG

Christine blir ofta inbjuden till olika yogaställen i Sverige för att hålla chokladyoga. Hemma i Göteborg anordnar hon även sacred cacao-ceremonier där hon samarbetar med andra som har som passion att arbeta med att sprida glädje och kärlek.

– Då blir det ett event som inleds med en kakaoceremoni för att sedan övergå till yoga och dans till exempel, säger Christine om konceptet som ännu är i sin linda.

– Jag vill fortsätta att utvecklas och använda kakaon som ett verktyg för att samskapa med andra i utformandet av underbara event. I sommar har jag samarbetat med en vän som använder gong som verktyg. Kakao och gong – det är ett spännande möte!

Text: Sara Valfridsson

RECEPT: Raw choklad- och valnötstårta för optimal chakrabalans
RECEPT: Raw chokladpraliner

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.