Yoga World
Annons
Annons
Yoga

En yogalärarutbildning som går utanför mallen

Det finns ett stort utbud av yogalärarutbildningar idag. Ingen utbildning passar alla, och du ska välja den som uppfyller dina behov bäst.

Jag har aldrig kunnat hålla mig innanför ramar eller göra något enligt en mall. Jag tror det var därför jag fastnade för hatha- och vinyasayoga, för att det fanns sådan variation och stora möjligheter att anpassa det till olika syften, elever och behov. Det är utifrån den flexibiliteten jag lägger upp mina klasser, och utifrån det jag har byggt min 200 timmar grundläggande yogalärarutbildning. Det finns utbildningar där du får färdiga pass, facit för hur alla positioner ska utföras och mallar för hur alla elever ska assisteras. Men om tanken med yoga är att det ska vara en inre praktik, hur kan vi då arbeta med linjering och yttre riktlinjer för hur en ska ”göra rätt”? Den typen av yoga, och yogautbildning, glömmer bort att det finns lika många variationer av krigare B som det finns kroppar i rummet. Vi vet idag att vi alla har olika anatomiska grundförutsättningar, vilket ger oss olika startpunkter till att börja med. Lägg sedan till variabler som ålder, kön och livshistoria för att nämna några, så kanske du börjar förstå att alla inte kan göra formerna på samma sätt.

Jag säger inte detta för du ska tappa lusten att lära ut eller praktisera yoga, utan för att du ska förstå de varierande förutsättningarna vi alla har när vi kliver på mattan, och att vi därför behöver förhålla oss till det när vi praktiserar yoga.

Ingen yogalärargrundutbildning kommer kunna ge dig allt, men tanken är att den ska ge dig en bas att börja arbeta med. Bestäm dig för vad som är viktigast för dig, se framåt till vad du vill göra sen, jämför flera utbildningar och fråga yogalärare som gått utbildningen tidigare. Ingen utbildning passar alla, bestäm dig för vad just du behöver. Vill du ha en som är snabbt avklarad eller en som ger dig kunskap för livet? Vill du ha en som är bred eller spetsinriktad? Hur viktigt är anatomi, sekvensering, filosofi, att praktiskt få träna på plats? Vill du lära ut starka flöden eller lugn hatha? Allt det här påverkar vilken utbildning som passar dig. Välj en där du får vara du, inte en där det förväntas att du ska formas till avbild av någon annan. En annan uppmaning är att oavsett var du börjar alltid fortsätta studera, det finns oändligt med kunskap, och kommer ständigt nya rön som ändrar hur vi ser på saker. Med erfarenheten kommer du också att lära dig det som inte går att få med i en utbildning.

EFTER UTBILDNINGEN

Efter utbildningen kommer du träffa på helt nya yogis och de som är mer erfarna. Nyblivna mammor, seniorer, de med träningsvana och de som aldrig har rört på sig. Elever med skador, de som är i den bästa tiden i sitt liv men också de som är på väg in i, eller precis kommit ut ur, utbrändhet. Om jag skulle försöka göra en klass som passar alla skulle jag få ont i magen, det går inte. Men när vi håller öppna klasser måste vi vara förberedda på en härlig blandning av deltagare. Därför lägger vi under Everyday Yoga Schools 200 timmar grundutbildning tid på att studera olika kroppsvariationer, men också att prata om vad som faller på en yogalärares ansvar. Om en deltagare kommer fram innan klassen och säger ”jag har skadat X”, är det viktigt att veta att det inte är ditt ansvar som yogalärare att läka den skadan. Men det kan vara fördelaktigt att ha ett svar på det så eleven känner sig sedd, samt att också veta vilka positioner som under klassens gång kan behöva alternativ.

Annons
Annons

Jag har instruerat gruppträning sedan jag var sjutton. Jag började med aerobics, följt av afro dance, löpning och mycket mer. Det är nästan fjorton år av att studera kroppar i rörelse. Men också fjorton år av att möta människor i livet. Kombinerat med studier i anatomi, idrottsmedicin, folkhälsovetenskap och såklart flera tusen timmar och år där jag fördjupat mig inom yoga kände jag kallet att skapa Everyday Yoga School. En yogaskola med grundutbildning och vidareutbildningar som går utanför mallen. Som ser till varje lärare och elevs enskilda behov. Där alla får individuell vägledning och feedback utifrån var de är. Någon älskar att lära ut svettiga flöden, en annan vill leda klasser som är mer stilla. Inget mer rätt eller fel, allt utifrån vad de har att erbjuda.

Under grundutbildningen har vi fem månader tillsammans och de lärarledda timmarna kombinerar teori med praktik för att förkroppsliga kunskapen bortom ord på en sida.

Den första helgen fokuserar mycket på hur du etablerar din egen yogapraktik, efter det går vi djupare in i rollen som yogalärare. Under tiden ihop får varje yogalärare tid att utforska och utveckla sin röst och stil för att sen känna sig trygg att erbjuda det till världen när utbildningen är över. Utbildningen kompletterar fysiskt lärarledd tid med onlineföreläsningar och hemmastudier, så det är en gedigen utbildning. Men den är också lekfull, tillgänglig och bjuder på många ärliga möten mellan alla. Vi går bortom det teoretiska om vinklar och namn på kroppsdelar, och det finns tid för utforskande samtal om vad yoga verkligen innebär för var och en så att du kan hitta vad du vill erbjuda och börja formulera hur det ska se ut. För det finns ingen mall, inget facit, för hur du ska vara yogalärare. Yogalärarutbildningen ska vara ett tillfälle för dig att fylla på med kunskap, fördjupa vad du vill erbjuda och finslipa din pedagogik. Det är vad vi erbjuder på Everyday Yoga School, och det finns flera andra fina yogaskolor i Sverige som erbjuder detsamma så du kommer hitta din perfect match. Välj den som passar dig, dina behov och förutsättningar bäst så blir det strålande. Lycka till på din resa!

Text och foto: Veronica Jäderlund

LÄS OCKSÅ: Bli din egen guru
LÄS OCKSÅ: Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.