Yoga World
Annons
Annons
Möt

Frida Sethman startade om – i Australien

En barndomsdröm om att bli surfproffs tog henne till Australien. Kärleken fick henne att stanna. Möt yoga- och SUP-yogainstruktören Frida Sethman i ett samtal om vägen från Uddevalla till Noosa, äventyrssport, yoga och vad meditation kan göra för en som är ”hyperaktiv”.

Frida svänger ut från rondellen i Noosa på sin moppe. Med lila klänning, ett långt brunt hår som fladdrar i vinden, livfulla ögon och ett glatt leende möter hon mig.

– En del tycker att det är konstigt att jag inte skaffar bil, men det är sådan frihet med moppe!

Friheten och att våga gå emot normer och andras tyckanden ska visa sig vara signalement för Frida och de timmar vi får ihop med samtal och yoga. Jag får en hjälm, hoppar upp bakom henne, och vi svischar fram på den kulliga vägen till Fridas favoritstrand näst efter den där hon bor 20 minuter från semesterorten Noosa som ligger på Australiens östkust. Mitt korta hår är gömt under hjälmen men min klänning, även den i lila nyanser, fladdrar fritt i vinden när vi far genom den lilla shoppinggatan, vidare genom naturreservatet och fram till stranden. Där är solen på väg att gå ned över horisonten och kastar makalöst vackra färger omkring sig som speglas i havet.

– Det är bra att du säger det, för det är lätt att bli hemmablind, men visst är det vackert. Jag får nypa mig i armen och påminna mig om att jag faktiskt bor här, säger Frida efter att jag kommenterat den vackra synen.

Det händer att Frida nyper sig i armen för att påminna sig om att livet hon lever idag faktiskt är sant.

MÅNGA MOTVINDAR
Men det är inget ”så här underbart är livet i paradiset-samtal” vi kommer att ha oavbrutet i fyra timmar. Snarare är det drivet och modet Frida besitter som jag inspireras av, och hennes naturliga, till synes outtröttliga ideella engagemang som kommer till uttryck i såväl surf- som annan brädsport, dans och yoga. Hemma i Uddevalla var hon med och arrangerade en kulturfestival där de fick hjälp av kommunen samt ensamkommande flyktingar. Frida höll även i dansklasser och initierade en gemenskap för tjejer engagerade i äventyrssporter, med syfte att inspirera varandra. Hon startade också dansgruppen Beyond Crew, som fortfarande lever kvar utan henne och framträder runt om i Skandinavien. I en by utanför Noosa leder Frida och en vän gratis acroyoga-jam, det vill säga öppna träffar för att praktisera acroyoga. Hon har lagt oräkneliga timmar på obetalt arbete och även gått igenom många motvindar.

– Det är inte alltid som andra vill ha förändringar utan ser mest till sitt eget bästa. Vi ville till exempel ha med de lokala danslärarna på dansfestivalerna i Uddevalla, något som skulle kunna ge dem fler deltagare. Men det var inte alla som tyckte att det var en bra idé och ville inte att festivalerna skulle bli av. Jag satt och eldade upp mig för att få dem att förstå att det var ett riktigt bra sätt att sprida dansen och få fler att hitta glädjen som dansen ger. Det är ju också konkurrens och nyinspiration som skapar utveckling och framgång. Men de var rädda att tappa elever som skulle åka till Göteborg i stället när de fick testa att dansa för andra danslärare.

– Yoga och meditation har hjälpt mig att inte bli lika arg och i stället kunna vara lite mer konstruktiv när jag framför mina åsikter, tillägger hon och ler.

Men Frida erkänner att hon fortfarande blir provocerad när andra sätter stoppklossar i vägen för något som kan gynna en stor grupp människor, för att de ser till sitt eget bästa i första hand.

– Jag tror att det alltid kommer att löna sig att dela med sig och jobba för helhetens bästa, i stället för att bara tänka på sig själv.

Frida leder gratis acroyoga-jam tillsammans med en vän. FOTO: FIIA KETONEN

SYFTET I FOKUS
Man kanske inte ser vinsten direkt och det finns missgynnsamma människor där ute som kan vilja ta men inte ge något tillbaka. Men i längden kommer man att vinna på att vara ärlig och sätta syftet i fokus, inte sitt eget namn. Har man visionen att dela det man har passion för kommer samarbete alltid ge mest för flest i längden, är vi eniga om. Vi har förflyttat oss från stranden till en restaurang inne i Noosa och pratar så inlevelsefullt att den italienska oljan nästan ramlar ned på golvet. Jag undrar vad det är som driver Frida. Det tycks finnas en gemensam nämnare i hennes engagemang.

– Jag vill få ihop människor och dela gemenskap och glädje. Jag tycker om att vara i sammanhang där man gör något man mår bra av tillsammans, vare sig det är surfing, dans eller yoga, säger hon när hon tänkt efter och tillägger efter ytterligare eftertanke:

– Särskilt när det innebär vissa moment av att utmana sig själv, är det häftigt att se hur människors självkänsla ökar och de ser att de klarar av mer än de tror. Acroyoga innebär också direkt kommunikation och fysisk kontakt, precis som i en dansgrupp. Det händer något fint när människor möts och delar ett intresse för något de tycker om, vare sig det är ett surfläger eller yogaretreat eller en dansklass. Jag tror att vi behöver fler sådana sammanhang.

Annons
Annons

Jag har ritat en tidslinje och sammanfattar vad hon precis sagt. Frida ser på mig och utbrister:

– Wow, vad intressant att se hur allt hänger ihop, jag har inte tänkt på det tidigare! Vad bra det var att få frågan, jag är nog mer sammanhängande än jag trott, säger hon med ett skratt.

Hur allt hänger ihop, ja det är vägen från den första barndomsdrömmen hon och kusinen Erika hade om att bli surfproffs, via de ideella engagemangen och dansen, till hennes liv i Australien med yoga i dag. Frida har alltid varit på väg, men nu känner hon att hon hittat hem och söker inte längre efter något annat sätt att leva på. Var hon har fått sitt driv ifrån vet hon däremot inte riktigt, det har alltid funnits där.

– Jag har alltid hållit på med någon idrott och jag har alltid varit den aktiva i familjen. Jag har alltid haft en stark vilja och mycket energi.

Frida har alltid haft en stark vilja och mycket energi.

SURFDRÖMMEN LOCKADE
Frida hann med flera års tävlande i hästhoppning. När hennes häst och kära familjemedlem dog, var det en stor sorg och hon såg ingen motivation att fortsätta varken tävla eller rida, då det var relationen till hästen som varit den största glädjen. Hon började då satsa allt mer på dansen, som hon redan hade funnit en meningsfullhet i. Men surfdrömmen från barnsben fanns också med i bakhuvudet hela tiden.

– Särskilt gott om vågor var det inte direkt på svenska västkusten. Men jag och min kusin kollade på många dokumentärer och inspirationsfilmer om surfing. Jag jobbade extra och åkte på flera surfcamps om somrarna för att lära mig surfa. Det var också i gymnasiet som hon gick en kurs i stresshantering som valbar kurs.

– Då fick vi i uppgift att göra en steg-för-steg-plan för att uppnå något mål vi hade. Jag skrev Australien som mål, eftersom det är så bra surfing här, och planen blev att 1: skaffa ett jobb, 2: tjäna ihop tillräckligt med pengar för resan och 3: boka en flygbiljett.

Direkt efter studenten 2008 var alla tre punkterna avcheckade och Frida satt på flyget till Sydney tillsammans med en vän. De backpackade runt i landet i några månader. Sedan kom hon hem och fick en tillsvidareanställning i streetwear- och sportbutiken Junkyard. Hon var danslärare vid sidan om och startade senare gruppen Beyond Crew.

– Jag tänkte att det var för sent att bli surfproffs, säger Frida med ett skratt, men drömmen hade fått mig till Australien och jag visste att jag ville tillbaka dit igen.

Nästa stora mål blev i stället att ta sig till USA för att studera dans på hög nivå och satsa på en karriär som dansare. 2013 hade hon samlat mod att lämna tryggheten för att börja studera i USA.

– Jag hade yogat som komplement till dansen, men det var i USA som jag började yoga nästan varje dag för en riktigt bra yogalärare. Jag kände att min kropp lämpade sig bra för övningarna och att jag hade lätt för den fysiska delen. Men jag märkte också allt mer vad yogan gjorde med mig mentalt. Jag blev lugnare, tålmodigare och mer närvarande.

Redan som barn drömde Frida om att bli surfproffs.

SLITIG TILLVARO
När Frida kom hem arbetade hon deltid på Junkyard samtidigt som hon fick allt fler uppdrag med Beyond Crew.

– Det är inte bra betalt som dansare. Man kan stå i flera timmar och slipa på detaljer för en minuts dans, och inte få ut någon bra lön. Det var extremt roligt men också väldigt slitigt. Jag hade också en ryggskada som jag kände av allt mer.

Längtan tillbaka till Australien hade knappast minskat i styrka sedan hon lämnade landet. Hon bokade in sig på ett surfläger i Noosa med Lapoint, företaget hon är ambassadör för. Det var då, för snart två och ett halvt år sedan, som hon träffade sin nuvarande pojkvän Sam. Livet fick en helt ny riktning. Frida hann knappt komma tillbaka till Sverige innan hon bokade en ny flygbiljett – en enkelbiljett den här gången. Hon jobbade mycket i tre månader, för att sedan avsluta jobben som danslärare och lämna sin plats i Beyond Crew.

– Jag kan ibland fundera över hur det blivit om jag fortsatt med dansen, och undrar om jag var dum som hoppade av dansgruppen. Jag var ju bra, och hade kunnat gå långt. Men det är inte att bli så bra som möjligt som räknas, utan att må så bra som möjligt. Jag visste också att dansgruppen skulle fortsätta sprida dansglädjen och kötta på utan mig. Jag drömmer inte heller längre om att bli surfproffs, men utan den drömmen hade jag nog aldrig kommit hit, och levt det här livet.

Det har tagit tid att få tillfälligt uppehållstillstånd och kunna jobba i Australien. Men nu jobbar Frida som städare och i en surfbutik samt som yogainstruktör.

– Jag trivs jättebra på alla dessa jobb! Jag och Sam brukar hitta på mycket att göra när vi är lediga. Vi har till exempel bestigit många berg häromkring och åkt till alla vattenfall. Vi tränar slackline, snorklar, träffar vänner, hänger på stranden, grillar eller surfar. Listan är lång, säger hon med ett stort leende.

– Det är mer avslappnat här än i Sverige tycker jag. Kanske är det för att det är varmt och lätt att samlas ute. Man frågar snarare om vad folk gör på fritiden än vad någon jobbar med.

Frida har gått en yogalärarutbildning i Australien och lägger allt mer tid på meditation, en del av yogan som blivit allt viktigare de senaste åren.

– Ibland framställs meditation som att man ska bli en tyst och lugn person hela tiden. Men jag är fortfarande hyperaktiv och gillar att ha projekt igång, och det vill jag fortsätta vara. Men det utesluter inte att jag också kan tycka om att ta det lugnt och vara stilla. Jag förstod inte riktigt syftet med meditationen i början och tyckte att det var jättesvårt, men nu är det en otroligt skön vila och avkoppling. Det är också ett sätt att lyssna inåt till mig själv och komma i balans.

Kanske är det som den indiska filosofin ayurveda menar, att vi föds med olika mycket av olika ”element”. Frida har fått mycket ”pitta – eld” och ”vata – rymd/ luft”, hon är driven och målfokuserad, idérik och har lätt att resa och anpassa sig till nya miljöer. Yogan och meditationen har fört in den tredje av ayurvedans tre element ”kapha – jord”. Hennes grundkomposition förändras inte, men hon ser till att hon inte får obalanser genom att driva på för hårt eller dra iväg i för många projekt på samma gång, och hon håller sig mer närvarande och fokuserad.

– Jag kan gå från energisk till lugn, och uppskatta båda sidorna mycket. I SUP-yoga finns båda delarna, med den aktiva delen och sedan savasana där man kan släppa taget helt. Dessutom är det i direktkontakt med naturen vilket är oslagbart. Man är på det guppande vattnet, känner solens strålar och hör naturljuden omkring sig, det är underbart!

Frida säger att hon lever sitt drömliv nu, inte för att det är framgångsrikt eller lyxigt, utan för att hon mår så bra och gör det hon trivs med, och bor i ett litet radhus precis vid havet med den man hon älskar. Hon har SUP-yogapass och retreater i vackra Åsa utanför Varberg under somrarna (hon kan inte komma på något mer underbart än svensk natur – och det är dessutom himla praktiskt att det inte finns några hajar i haven…) På schemat står även en SUP-yogaretreat i Grekland nu i oktober. Så snart all byråkrati är över och hon får rätt att starta eget företag, skulle hon vilja öppna en egen studio med SUP-yoga, acroyoga, andra yogapass, retreater och kombinera det med ett fik.

– Det ska finnas gott bryggkaffe, det har jag inte hittat någonstans här i Australien. De gör så tråkigt kaffe här. Kan du tänka dig något godare än bryggkaffe? Sverige är exotiskt och Skandinavien är trendigt här. Det ska vara kladdkakor och kanelbullar. Och köttbullar! Vi måste ha köttbullar med potatis, lingonsylt och brunsås! Det får räcka med bara en maträtt, men många olika kladdkakesorter.

Text: Elina Sundström 

LÄS MER: Duncan Peak – yogi på topp down under

LÄS MER: Meditera mera – hjärnan mår bra av tystnad

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

1 kommentar

  1. Heja dig Frida säger jag bara. Kan bara säga gott om dig. Medgångar ger sitt med motgångar formar din karaktär. Blir glad och stolt av allt du tar dig för, Lycka till vidare i livet. Kram Catrin Edvardsen.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.