Kefir, den fermenterade mjölken i kyldisken som till konsistensen påminner om fil, är faktiskt enkel att göra själv hemma och kräver väldigt få ingredienser.
Ingredienser:
• 1 l mjölk (helst fet mjölk/ standardmjölk)
• 3-4 msk kefirgryn (finns i hälsokostbutiker och till exempel i nätbutiken grontlevande.se)
• Ev. frukt eller bär i säsong (detta är valfritt men testa med blåbär eller något annat favoritbär för god variation)
Gör så här:
1. Häll mjölken i en glasbehållare med tättslutande lock.
2. Rör i kefirgrynen.
3. Låt stå i rumstemperatur (idealt är 25 grader så gärna lite varmare) i ett dygn.
4. Häll blandningen genom en sil och sedan vidare ner i en ren burk. Låt stå under lock i kylen.
Behåll de gryn som fastnade i duken när du silade tills nästa gång du ska göra en ny sats (se bara till att du har dem i en tättslutande burk och i lite kefir för att de ska hålla sig fräscha). Om du vill smaksätta med frukt eller bär så tillsätt dessa när du häller över kefiren i en ny glasbehållare, och låt då stå i cirka 12 timmar.
Text: Sarah Jackson och Emma Samuelsson
LÄS MER: Så påverkar de goda bakterierna din kropp
LÄS MER: Golden milk – en modern hälsoklassiker