Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Gravidyoga – ett sätt att ta hand om sig själv

Yogaläraren och författaren Nadia Narain, som sedan snart 20 år tillbaka håller klasser i gravidyoga på Londonstudion triyoga, delar med sig av sina erfarenheter.

När jag började hålla klasser i gravidyoga på triyoga för närmare 20 år sedan fick jag och mina fem elever hålla till godo med den minsta salen. Men det dröjde inte länge innan klassen drog till sig ett stort antal kvinnor och vi kunde flytta in i den största salen på den mest attraktiva tiden på lördagseftermiddagarna. Det här har varit en riktigt spännande resa att få vara en del av, och även om yoga traditionellt sett vare sig var till för gravida eller kvinnor överhuvudtaget, så kan yoga spela en viktig roll i en gravid kvinnas liv samt efter förlossningen. De flesta av oss är välbekanta med flera av yogans fördelar. Vi vet hur viktig kopplingen mellan kroppen och sinnet är och hur viktigt det är att vara medveten om sin andning och sin kropp. Ett av mina favoritcitat kommer från Ina May Gaskin (amerikansk barnmorska och doula, reds. anm.): ”Varje negativ föreställning försvagar partnerskapet mellan kroppen och sinnet.” Så när vi lugnar sinnet och kroppen, börjar vi även se våra möjligheter istället för tvivel och rädslor. När vi startade upp med gravidyogaklasserna på triyoga år 2000 var samtliga gravida kvinnor som deltog helt nybörjare på yoga. Nu, i takt med yogans växande popularitet, är det många kvinnor som redan innan graviditeten hållit på med yoga och därför vill fortsätta även under denna fasen av sina liv.

GRAVIDITETSRESAN

Att vara gravid kan vara en väldigt lycklig tid för vissa. Att vara i ett förhållande och bilda familj är en resa som vissa har väntat på i hela sitt liv. För andra kan graviditeten av olika anledningar vara en väldigt skrämmande upplevelse. Kanske har det varit svårt att bli gravid, vägen dit kan ha kantats av förluster, eller så känns det tufft att vara långt borta från sin familj i en tid då man behöver hjälp och stöd. På min fullbokade lördagsklass jobbar fler än 80 procent av kvinnorna heltid, så det här är deras enda chans att gå på en gravidyogaklass. Många har jobb där de sitter framför en dator under långa perioder av dagen och vissa av dem kämpar för att dölja sin mage fem-sex månader in i graviditeten. När dessa kvinnor kommer till en gravidyogaklass får de äntligen chansen att andas ut och låta magen ta den plats den förtjänar i sällskap med ett 30-tal andra kvinnor. De må vara i olika stadier av sina graviditeter, men samtidigt står de alla inför samma utmaning, nämligen att ta sig an livets kanske tuffaste ”jobb”: moderskapet!

De flesta som hittar till gravidyogan har ofta blivit rekommenderade av någon bekant som själv har goda erfarenheter av den. Samtidigt tycker jag mig märka att vissa kvinnor kommer med förhoppningen att jag har någon form av magiskt trollspö och att bara det faktum att de går på gravidyoga automatiskt kommer att ge dem en lätt förlossning. Riktigt så enkelt är det förstås inte: varje kvinna har en hel livstid av erfarenheter och vi får bara chansen att rå om dem från någonstans runt vecka 12 i graviditeten och fram till förlossningen. En ganska kort tid för att hjälpa någon som kanske tidigare varit hård och elak mot sin kropp till att nu älska och ta hand om den i förundran över det mirakel som pågår. Det växer ju faktiskt en människa inne i dig som är gravid, en människa som visserligen kommer ut som en bebis, men som på relativt kort tid förvandlas till en person som kan göra stor skillnad i världen. Alla våra största hjältar, ledare och änglar på planeten var ju faktiskt en gång i tiden små bebisar!

Annons
Annons

EFTER FÖRLOSSNINGEN

En sak jag ständigt påminner gravida kvinnor om är att förlossningen är den lättaste delen med att vara mamma. Det fina är därför att de tekniker du lär dig på gravidyogan även kan hjälpa dig i rollen som mamma efter graviditeten. Att andas, vara närvarande, ta hand om din kropp – allt det här kommer du att behöva för att kunna vara den bästa versionen av dig själv. Att ge sig själv möjligheten att en gång i veckan gå på en yogaklass är att ta hand om sig själv, och om du börjar med vanan när du är gravid blir det förhoppningsvis lättare att ta med dig den in i livet som mamma. När du tar hand om dig själv blir det lättare även att finnas till för din bebis och resten av din familj. Kanske vill du fortsätta med mamma-bebis-yoga efter förlossningen eller börjar du se yogaklassen som värdefull egentid.

Yoga är något du kan göra livet ut och återkomma till under alla livets faser.

Förutom gravidyogans självvårdande kvaliteter vill jag även lyfta fram den fina gemenskapen mellan deltagarna. Känslan av samhörighet under den här avgörande tiden i en kvinnas liv är annars lätt att missa idag, särskilt för oss som lever i storstäder. Förr hade gravida kvinnor nära till sina mödrar och andra kvinnor i släkten/stammen och kunde få guidning av dem. Nuförtiden bor vi över hela världen, vissa av oss långt från våra familjer och vår ”stam”, och några kanske inte har någon mamma som de kan fråga om råd. Gravidyogaklassen kan bidra med lite av den här ”stamkänslan” för kvinnor i alla stadier av graviditeten. Jag tycker det är så fint när en kvinna i 12:e veckan kommer in och sätter sig jämte en kvinna som är i vecka 40. Ofta får jag frågan från kvinnor som befinner sig i det förstnämnda stadiet om de verkligen ska komma eftersom de knappt ens känner sig gravida. Mitt svar här är ”JA”! Oavsett om du är i vecka 12 eller 40, så är du på väg att bli mamma, och det du gör på gravidyogaklassen är att skapa ett lugnt och lyckligt hem (din kropp) åt din bebis, genom att andas och röra på dig – allt för att du ska hamna på en lugn och grundad plats som hjälper dig göra de rätta valen för dig och din bebis. Gravidyoga handlar inte om att lära dig föda i vatten och le genom hela upplevelsen med delfinmusik i bakgrunden (skulle det här dock vara just din upplevelse så vill jag såklart gratulera!). Snarare handlar det om att du som mamma ska landa i vetskapen om att från den dagen då du håller bebisen i dina armar så kommer du att fatta medvetna beslut för dig själv och ditt barn. Ju lugnare, stadigare och mer självsäker du är, desto bättre kommer dessa beslut att bli.

Text: Nadia Narain

LÄS OCKSÅ: 4 yogapositioner för gravida
LÄS OCKSÅ: Vardagsyoga för blivande mammor

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.