Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Helhetstänk för blivande mammor

När Johanna Lindberg och Ulrika Wedin först möttes för snart tre år sedan, via sina jobb på miljöstrategiska enheten på Lunds kommun, insåg de snabbt att de inte bara delade ett intresse för hållbarhetsfrågor utan också hade en gemensam passion – yoga för gravida och nyblivna mammor.

Båda hade undervisat i gravidyoga och mammabebisyoga under några år och sett hur viktig yogan kan vara i den omvälvande process som graviditeten och förlossningen innebär. För att inte tala om första tiden med en nyfödd bebis…

Yogasnacket på fikarasterna övergick snart till en önskan om att samarbeta och så småningom föddes idén om en gemensam gravidyogalärarutbildning. Inspirerade av Ulrikas lärare Jona Dahlqvists motto ”Teach the yoga you love” ville de skapa en utbildning som är både bred och djupgående och innehåller visdom från olika yogatraditioner.

Ulrika Wedin och Johanna Lindberg har i sommar dragit igång gravidyogalärarutbildningen Infinite Holistic Mama.

SKAPAR TRYGGA RUM

Johanna är utbildad i satyanandayoga och vidareutbildad i wombyoga. Ulrika har sina rötter i kundaliniyogan och är även utbildad i vinyasayoga för gravida.

– Men även om vi har vår bakgrund i olika yogatraditioner så är det mer som förenar än skiljer oss åt. Vi undervisar båda intuitivt och brinner för att skapa trygga och tillåtande rum, berättar Johanna.

Lärare på utbildningen är också Jona Dahlqvist som studerat klassisk hathayoga, kundaliniyoga, vinyasayoga, seasonal yoga, yinyoga och gravidyoga.

– Allt går så märkligt lätt när vi skapar tillsammans. Vi hamnar oftast i ett flöde där det nästan känns som att allt växer fram av sig självt, skrattar Ulrika.

– Och är det något som stoppar så ser vi det och tar hand om det direkt, tillägger Johanna.

Annons
Annons

– Som när vi var hemma hos Ulrika och kände att energin hade stagnerat. Då gick vi rakt ut i skogen, upp för en kulle och ställde oss på en stor sten med utsikt över Ringsjön och ropade från botten av våra lungor och skakade av oss allt som varit tungt. Sen kunde vi gå hem och jobba vidare.

Ulrika och Johanna delar passionen för gravidyoga och mamma-bebis-yoga.

YOGANS VERKTYG SOM SPECIALDESIGNADE FÖR GRAVIDA

Samtidigt kompletterar de varandra eftersom de i grunden är ganska olika som människor. Medan Johanna beskriver sig själv som mer vind och vatten, har Ulrika mycket av elementen jord och eld. Ulrika är mamma till tre barn, medan Johanna ännu inte har några barn.

– Många yogalärare som inte själva har fött barn är lite rädda för gravidyogan och tror att de inte kan förmedla det som den gravida behöver för att de själva inte upplevt en graviditet eller en förlossning. Men så är det verkligen inte! Du kan hålla precis lika bra klasser ändå. Där tror jag det är en styrka och trygghet att vi har erfarenhet av båda delarna, säger Ulrika.

Både Ulrika och Johanna är vidareutbildade till doulor, som fungerar som ett extra stöd under förlossningen genom att bidra med olika redskap för att möta det som sker och skapa lugn och trygghet, vilket också är mycket av det som gravidyogan handlar om.

– Yogans redskap är som specialdesignade för att vara till stöd under förlossningen. Jag födde, inte helt planerat, mitt andra barn i bilen, och det var en stark och fin upplevelse, berättar Ulrika.

– Jag var helt närvarande i min kropp och mitt andetag och kunde verkligen känna hur mitt barn förflyttade sig i min kropp och hur jag bara släppte taget, accepterade och flödade med i det som skedde.

“Du kan hålla precis lika bra gravidyogaklasser även om du inte har fött barn”, säger Johanna.

KÄNSLOHANTERING UNDER GRAVIDITETEN

Planeringen av gravidyogalärarutbildningen, som med inspiration från de bådas företag fått namnet Infinite Holistic Mama, pågick i nästan ett år och i början av juli var det dags för första tillfället i utbildningen.

– Namnet säger verkligen en hel del om vad utbildningen på djupet handlar om och det vi vill förmedla. Förutom att lära ut säkra yogapositioner och hur  du skapar trygga klasser, fokuserar vi mycket på känslohantering under graviditet, förlossning och första tiden med bebisen, säger Johanna.

Andra delar i utbildningen handlar om yoga nidra och meditation som verktyg under graviditeten och att skapa kurser för den gravida och hennes partner eller stödperson samt hur man på ett säkert sätt kan hjälpa kvinnan att bygga upp sin kropp efter förlossningen med hjälp av mamma-bebis-yoga. Dessutom läggs fokus på att skapa en hållbar verksamhet och business kring gravidyogan.

– En annan viktig del är personlig coachning mellan kurstillfällena som hjälper läraren att känna sig trygg i sin roll som gravidyogalärare. Redan efter det första av fyra tillfällen ska du kunna börja undervisa och du får sedan hjälp att utveckla och fördjupa dina kurser under det år som utbildningen pågår, berättar Ulrika.

Mamma-bebis-klasserna består av lugn, inkännande och stärkande yoga för nyblivna mammor.

HÅLLBAR LIVSSTIL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

Att utbildningen är uppdelad i fyra steg med utrymme mellan ser Johanna och Ulrika som en metod för att yogaläraren på ett hållbart vis ska kunna integrera de nya kunskaperna i sin undervisning.

– Vi fortsätter att arbeta med hållbarhet tillsammans, bara på ett annat sätt än vi gjorde i Lunds kommun, säger Johanna.

– Vi har en gemensam grundsyn om att ett hållbart samhälle hänger tätt samman med en hållbar livsstil på ett personligt plan. När mammor ger sig utrymme att ta hand om sig själva, får de barn som också gör det och på ett större plan kan vi också ta bättre hand om omvärlden när vi själva mår bra. Som gravidyogalärare kan vi skapa ringar på vattnet för hållbar utveckling på ett stort plan i samhället.

Text: Sara Valfridsson Foto: Isabell N Wedin 

LÄS MER: Mamma-bebis-yoga – ett fint sätt att komma igång efter graviditeten
LÄS MER: Yoga under och efter graviditeten
YOGAPASS: Vardagsyoga för blivande mammor

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.