Yoga World
Annons
Annons
Yogafilosofi

Lär dig mer om yogaträdets grenar

Ända sedan yogan uppstod i Indien för runt 5 000 år sedan har den varit uppdelad i flera grenar och skolor med olika inriktningar, vilka kan vara svåra att hålla isär. Som tur är finns vi till hands med en omfattande guide till de viktigaste yogaformerna – perfekt för dig som gillar att imponera på din omgivning eller bara vill veta lite mer om din favorithobby.

Numera verkar de flesta vara överens om att olika grenar av yoga passar för olika typer av utövare, beroende på deras temperament. Den här uppfattningen förespråkades bland annat av gurun Swami Vivekananda vid religionernas världsparlament i Chicago 1893. Ett annat sätt att se på saken är att vi ska försöka utöva alla former av yoga för att kunna förverkliga oss själva och bli hela människor. Detta gäller i synnerhet de fyra yogavarianter som listas nedan.

KARMAYOGA: HANDLINGEN ELLER DEN OSJÄLVISKA GÄRNINGENS VÄG
Karma betyder handling. I Bhagavad Gita berättar Krishna att när vi erbjuder Gud våra tjänster, så utövar vi karmayoga. I denna skrift presenteras karmayoga som ett sätt att handla, tänka och orientera sig mot andligt självförverkligande. Det uppnår man genom att följa sin dharma eller plikt och avsäga sig allt själviskt begär. När vi gör vårt bästa och handlar med integritet, hängivenhet och tacksamhet, så utövar vi karmayoga. Handlingar som utförs för att hjälpa andra och utan någon tanke på att få någonting tillbaka anses vara karmayoga.

Av central betydelse är också karmalagen – en lag om orsak och verkan, i stil med det bibliska talesättet ”det du sår får du skörda”. Allt vi gör sprids som ringar på vattnet, med antingen positiva eller negativa följder. Du kan aldrig fly undan din karma – inte ens när du dör eftersom den följer med dig in i nästa liv. Som tur är kan du göra dig av med dålig karma genom att meditera och avstå från frestelser. Att hjälpa till där det behövs – exempelvis via volontärarbete – anses vara karmayoga. Moder Teresa och Gandhi kan därför sägas ha utövat denna yogavariant.

Ett par sätt på vilka du kan utöva karmayoga i din egen vardag kan vara att erbjuda dina tjänster åt en volontärorganisation eller hjälpa människor i din närhet utan att kräva någonting tillbaka. Försök också att alltid agera fromt och avstå från själviska handlingar.

LÄS MER: Karma är ingen absolut naturlag

Annons
Annons

BHAKTIYOGA: HÄNGIVENHETENS VÄG
Inom bhaktiyoga står hjärtat i centrum och man utövar denna variant genom att be, mässa, dansa, skriva poesi och skapa konst. Man erbjuder också offergåvor som frukt, rökelse och blommor – allt för att skapa en hjärtlig och innerlig relation med det gudomliga. Den hinduiska guden Krishna, som spelade flöjt, dansade och älskade med sina mjölkerskor, var en sann bhakti-utövare. På den indonesiska ön Bali praktiseras en form av hinduism som är väldigt bhaktisk till sin natur. I balinesiska tempel kan du titta på religiös teater, uppleva helig dans och lyssna på när traditionella gamelanorkestrar spelar sin effektfulla musik. I byarna ser man ofta kvinnor i färgglada processioner, bärandes offergåvor i form av frukt och blommor på sina huvuden. Om du vill lära dig mer om bhaktiyoga står  allt du behöver veta i bhakti-sutrorna av Narada, eller låt dig inspireras av utövare som poeterna Hafiz och Rumi, vilka skrev fantastiska kärleksdikter till Gud.

För oss västerlänningar är bhaktiyoga förmodligen den gren som är svårast att relatera till, eftersom bön och andakt inte är särskilt vanliga inslag i vårt sekulära samhälle. För att utöva bhaktiyoga kan du skapa ett altare i ditt hem, där du kan placera ett par fotografier på yogalärare som du inspireras av eller statyetter av indiska gudar som du gillar. Lägg även blommor vid altaret och tänd rökelse. Använd det sedan som en plats där du kan meditera eller uttrycka din tacksamhet på daglig basis.

LÄS MER: Hitta din stil i yogadjungeln

JNANAYOGA: KUNSKAPENS VÄG
Jnana handlar om att närma sig yoga via intellektuell förståelse, samt att lära sig skilja det verkliga från det overkliga. Dessa egenskaper uppnår man dels via självstudier och dels genom kontemplation. På så vis påminner jnanayoga väldigt mycket om vedanta, och grundar sig i tanken om nondualism. En person som utövar jnanayoga strävar efter att tillämpa visdom i varje situation i livet. En vis man kallas ofta för en jnani, eller en som vet. Jnanis som Sri Ramana Maharshi, Swami Vivekananda och Nisargadhatta Maharaj är välkända i Indien.

En av delarna av den åttafaldiga vägen är niyama eller individens rening, där svadyaya eller självstudier ingår. Just självstudier är en viktig del av jnanayoga, och det finns ett brett urval av både klassiska skrifter och andligt orienterad litteratur att välja bland. Vägen till andlig frigörelse är väl upptrampad och noggrant beskriven ur alla vinklar och vrår – det viktiga är att du hittar ett sätt att ta dig dit som passar just dig.

LÄS MER: Quiz: Vad heter yogapositionen?

RAJAYOGA: DEN KUNGLIGA VÄGEN, PATANJALIS ÅTTAFALDIGA VÄG: MEDITATIONENS VÄG
Meditationens väg beskrivs i Patanjalis yoga-sutror. Det är en omfattande väg som består av yogaetik och olika förberedande skeden man måste genomgå för att kunna meditera framgångsrikt. Meditation anses vara det främsta verktyget på vägen mot uppvaknande och en tillvaro fri från okunskap, och därför kallas denna form för rajayoga (kunglig yoga). Den åttafaldiga vägen och yoga-sutrorna läses fortfarande av många yogautövare idag, och lärs ut på instruktörsutbildningar.

Text: Vidya Heisel

LÄS MER: Yogans åtta grenar – från asana till samadhi

LÄS MER: Yogans åtta grenar – ashtanga och yoga sutras

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.