Yoga World
Annons
Annons
Asana

Lär dig stå på händer

Handstående hjälper dig att utveckla balans och proprioception (kroppsmedvenhet), samt stärker armar, rygg, axlar och mage. Det krävs också en stor portion mod för att lyckas!

Vanliga misstag
Krök inte ryggen när du står i handstående – det är ineffektivt och belastar ländryggen och axlarna alldeles för hårt. Det är även vanligt att man håller händerna för brett isär, vilket också är ineffektivt. Dessutom är det frestande att titta ner mot golvet framför händerna – men undvik det eftersom det är jobbigt för nacken. Titta istället rakt ner mellan händerna. Axlarna ska heller inte befinna sig alltför långt från öronen och försök att pressa ned händerna mot golvet. Tänk också på att det är en balansövning och inte en styrkeuppvisning.

3 tips på vägen

Annons
Annons
  • Börja med att gå upp mot en vägg för att vänja dig vid att vara upp och ned, och för att lättare hitta ”linjen” (fötterna ska vara ovanför höfterna, som ska vara ovanför axlarna, som ska vara ovanför händerna). I början kan du stå med ryggen mot väggen så att du landar på fötterna om du skulle tappa balansen.
  • I takt med att ditt självförtroende växer kan du sedan gå vidare till att gå upp med magen mot väggen, vilket är det sista förberedande steget innan stödet tas bort. Se bara till att du har någon som tar emot om du tappar balansen innan du fått in rörelsen. Och tänk på att armarna måste vara spikraka, annars kommer du att falla huvudstupa!
  • Försök slutligen att ha lite mellanrum mellan handflatorna och golvet, så att du inte pressar ned dem för hårt. På så vis kan du enkelt hitta balansen igen om du skulle börja tappa den. Annars är det lätt hänt att man börjar svänga med benen för att komma på rätt köl igen, vilket ofrånkomligen leder till att man trillar.

Att tänka på
Eftersom man befinner sig upp och ner, är det svårt att fokusera på något annat än att hålla positionen i början. Längre fram måste du emellertid tänka på sådant som att dra in magen, pressa ihop benen, peka uppåt med tårna, klämma ihop skinkorna, pressa händerna nedåt mot golvet och rikta blicken ner mellan händerna.

Träning och tålamod är nyckeln till att lyckas med handstående.

Text: Mark Freeth Foto: Hanri Shaw

LÄS MER: 7 saker som händer när du börjar yoga
LÄS MER: Patrick Beach: Livet upp och ner

Tags : handstående
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.