Yoga World
Annons
Annons
Möt

Bästsäljande livscoachen Gabrielle Bernstein: “Du känner igen tecknen när du ser dem”

Sverige är ett sekulariserat land och tro på en högre makt ligger långt bort för den stora skaran, vi styrs till väldigt stor del av vår logik. I och med yogans framfart har det öppnats upp för att utforska energier och andlighet, vi på Yoga World har fått många frågor i ämnet och flera av er läsare vill veta vart man ska vända sig för att börja.

Vår favoritguru i ämnet är den helcoola New York-baserade livscoachen Gabrielle Bernstein, som gått från ett liv med fester och missbruk till bästsäljande författare och föreläsare. I boken Spirit Junkie berättar hon om sin livsresa och med Add More ~ing To Your Life hjälper hon läsaren att bryta ner sitt liv i olika områden och steg för steg gå igenom dem för att ”bli den lyckligaste person du känner”. Senaste boken The Universe Has Your Back berör ämnen som att handla utifrån kärlek och lita på universums kraft. Jag ringde upp Gabrielle för att prata om andlighet, meditation och hur vi i Sverige sakta kan stega mot vår inre Spirit Junkie.

Gabrielle Bernstein, du är gurun som skrivit flera självhjälpsböcker med edge och spirituell inriktning. Kan du berätta för Yoga Worlds läsare om dig själv och vad ~ing är?

– Som de flesta som finner att de hamnat på den andliga vägen var jag med om en upplevelse som fick mig att inse att jag inte var inne på den vägen jag ville vara inne på – jag var på väg åt helt fel håll. Mitt liv som 25-åring handlade om att få yttre bekräftelse, i och med min roll som PR-agent för New Yorks hetaste klubbar, eller från män i form av förhållanden. För att orka med och komma bort hamnade jag i ett kokainmissbruk och en kväll när jag skulle gå och lägga mig bad jag om ett tecken på hur jag skulle vända min nedåtgående spiral. Där och då kom jag i kontakt med min ~ing, min inre röst och efter det vände jag mitt liv. Jag insåg att lyckan fanns inom mig och började luta mig mot min spiritualitet för guidning i livet. Poängen med att hamna på en spirituell väg är inte att dina upplevelser ändras, utan det är hur du ställer dig till upplevelserna som förändras. Den stora delen av min resa är att ändra hur jag ser på saker och mitt perspektiv att se på saker. ~ing är din inre vägledning och mitt mål med boken Add More ~ing to Your Life är att hjälpa läsaren att skapa kontakt med sin ~ing, sin inre guide, genom intuition, genom att börja lita på sin magkänsla och genom att få in mer rörelse i livet. Och med det ändra sitt perspektiv på allt som sker i livet.

I dina böcker, videologgar och föreläsningar pratar du öppet om att träffa botten innan man kan vända och att det är när man träffar botten som man inser att man måste börja lyssna.

– Exakt. Jag tror att när du träffar botten öppnar du upp för att det kan finnas en annan väg, eller bättre väg och när du accepterar det kan det bara bli bättre. Vi ser motgångar som något definitivt och något negativt, men det finns möjligheter i alla situationer, lär dig att se dem istället och utvecklas från det.

I Sverige är vi inte religiösa och har inte tro lika nära till hands som ni i USA, där verkar det som att ni har det med er från barnsben. Det verkar lättare för er att hitta er ~ing, behöver man vara religiös för att hitta sin andliga väg?

Annons
Annons

– Nej, verkligen inte. Jag välkomnar alla att börja med sin spirituella praktik oavsett tro eller samfund. Du kan etablera en andlighet och hitta din spirituella väg ändå, det behöver inte se ut på ett visst sätt.  Det kan ske genom bön, meditation, yoga eller en av mina böcker. Jag fokuserar inte på hur du hittar det, mitt jobb är att öppna upp så du komma igång med att bli en Spirit Junkie.

Ett uttryck du använder är ”spiritual condition”, hur skulle du säga att världens andliga tillstånd, eller kondition, är?

– För några år sedan utnämnde Oprah Winfrey mig till ”en av framtidens spirituella ledare” och jag var med på hennes program Super Soul Sunday där vi pratade om andlighet och framtiden ser bra ut för oss Spirit Junkies! Det är fler som inser och vaknar upp, och många kliver fram för att jobba med det här och få lära ut. Utöver USA har jag störst plattformer i Australien och London, jag har varit där och pratat flera gånger om året i sju år och jag märker hur det bara växer och stärks.

Men det finns fortfarande ett motstånd mot andlighet och spiritualitet. Många säger att det är allt för flummigt, och en del som vill närma sig ämnet, undersöka lite, räds det nästan. Varför tror du att det är så? 

– För det är inte nödvändigtvis det vi blivit lärda. Så vi lutar oss mot det vi blivit lärda, det vi vet och är bekväma med. Sedan går det inte att ta på det heller, så det blir ännu mer främmande. Men nu finns det vetenskapliga studier som visar att en spirituell praktik har helande effekter så att säga att det inte går att bevisa funkar inte längre. Du kan inte se ~ing med ögat, men du behöver vara öppen och villig för att hitta din väg. När du är villig att uppleva får du nyckeln till allt, och den största vinsten med hitta din väg är frihet. Frihet från kaoset i huvudet.

Du droppar ”F”bomben ganska ofta – Förlåtelse – och trycker på att det är ett av de viktigaste verktygen i sin praktik och för att fortsätta framåt. Varför är förlåtelse så viktigt? Och hur lär vi oss att förlåta mer?

– Förlåtelse är inte bara en viktig del i din praktik, det är också avgörande för att finna ro och friheten som vi pratade om. När du förlåter någon som du upplever gjort dig illa blir du fri från smärta och ilska, det tillåter dig att fokusera din energi på viktigare saker. Men viktigast är att förlåta dig själv, vi ältar så mycket och tynger ner oss själva med skuld. Det vanligaste hindret från att förlåta är att vi känner att vi behöver hålla fast i det där gamla föraktet och smärtan som vi kan projicera. Vem är vi annars utan det? Det hindrar bara från att hitta vägen till frihet. För att kunna förlåta måste du lära dig att vara i Nuet, när du är nu spelar inte ”det som hände där” någon roll. Då kan du släppa det, acceptera och förlåta.

En annan sak som jag vill ta upp med dig är herfuture.com, ett community online som du skapat. Hur kom det till och vad tror du lockar tusentals kvinnor dit?

– Jag ville skapa en plattform för likasinnade kvinnor som vill utforska sin andlighet och hitta likasinnade, ett community som gav näring åt gemenskap. Det fina med sociala medier är att det öppnar upp för så många bra ställen att hitta sitt community, som lärare men också som elev. Följ dem som inspirerar dig, online eller i din vardag. Mitt största community är mitt yogacommunity och det är precis det ni också arbetar med och sprider på Yoga World.

Du skrev Add More ~ing To Your Life när du var i början på din andliga resa. För de som inte är redo för din senaste bok Miracles Now, utan är mer i början av sin andliga resa vad vill du tipsa dem om?

– Kliv in i resan och din praktik med en positiv intention och arbeta in rörelse för att komma i kontakt med hela dig. Det kan vara yoga eller dans eller hoppa trampolin, men det ska vara kul och glädjefylld rörelse. Kroppen och alla sinnen behöver att du rör på dig så glöm inte bort den viktiga delen av din spirituella praktik.

Avslutningsvis, vad vill du säga till den svenska publiken?

– Var öppen och var villig, då kommer tecknen att visa sig. Du känner igen tecknen när du ser dem, våga då lita på att de var menade för dig.

Text: Veronica Jäderlund 

LÄS MER: När universum hjälper en att sortera
LÄS MER: Tack universum! 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.