Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Mamma-bebis-yoga – ett fint sätt att komma igång efter graviditeten

Gravidyoga är ett utmärkt sätt att förbereda sig mentalt och fysiskt inför förlossningen och att må bättre under själva graviditeten. Men varför sluta där om man älskar sin yoga? Allt fler yogastudios erbjuder nu mamma-bebis-yoga, där man förutom fina stunder tillsammans med sitt barn även får en chans att komma i kontakt med sig själv och sin kropp efter graviditeten.

Det är inte direkt någon hemlighet att det är en utmaning att komma igång med sin träning igen efter att ha fött barn, inte bara av fysiska, utan även känslomässiga och praktiska skäl. Men det finns ett sätt att kombinera allt detta på – genom mamma-bebis-yoga. På Yogaskolan, som har verksamhet i Karlstad, Stockholm och Östersund har man haft mamma-bebisgrupper i snart tio år. Hanna Staaf, som tillsammans med Karina Freij driver Yogaskolan och var med och startade upp de allt populärare kurserna, berättar om hur det går till.

– Rent fysiskt fokuserar vi mycket på att bygga upp styrka och stabilitet i rygg, mage och bäcken efter graviditeten. Många mammor är också trötta i nacke och övre delen av ryggen av allt bärande och stillasittande amning, så detta är områden vi också lägger mycket fokus på. Medveten andning och avspänning är viktiga redskap som man kan ta till för att komma ner i varv och hitta så mycket vila som möjligt när nattsömnen kanske är störd. Avspänning och andning kan även vara till stor hjälp vid exempelvis mjölkstockning.

Hanna förklarar att man som lärare på dessa klasser behöver vara flexibel och kreativ och hela tiden anpassa lektionen till gruppen och sinnesstämningen.

– Det kan vara väldigt varierande stämning och ljudnivå som kan förändras snabbt. Förutom träningen och den sköna stunden är naturligtvis också mötesplatsen viktig i sig. Att vara nybliven mamma är en speciell situation och det är skönt att få dela med sig till andra i samma situation. Det blir helt naturligt en massa bebisprat runt lektionen och vi har haft många grupper som har avslutat varje tillfälle med att gå ut och äta lunch tillsammans.

Annons
Annons

Hur tidigt efter förlossningen kan man börja med yoga?
– Är man van yogautövare så kan man använda sig av yoga från första stund efter förlossningen. Det medvetna andetaget kan vara en otrolig hjälp för att landa i den nya situationen och i rollen som förälder. Jag har hört många mammor som exempelvis har haft nytta av medveten andning som stöd vid amningen i början. Det kan ju göra ganska ont och är inte alltid helt problemfritt att få till. Även mjuka varsamma rörelser/asanas kan man använda tidigt för trötta och spända muskler.

En medveten utandning från magen är det skonsamma sätt som man traditionellt först använder för att få kontakt med och varsamt börja bygga upp muskulaturen runt bäckenbotten och magen igen, förklarar Hanna.

– Man kan använda sig av yogans andning och mjuka rörelser hemma som redskap i vardagen i stort sätt direkt efter förlossningen. När det gäller våra mamma-bebis-grupper brukar vi rekommendera att det ska ha gått sex veckor efter förlossningen så att mamman och barnet har hunnit återhämta sig och landat och för att kroppen ska ha läkt ihop och vara redo för lite mer rörelse.

Fokuserar man på några särskilda områden under klasserna?
– För det första vill vi skapa ett tillåtande klimat så att man som mamma inte behöver vara rädd för att barnet ska börja skrika eller så. Behöver man amma kan man sätta sig och göra det, behöver man gå runt med barnet eller gå ut så är det också okej. Att göra yoga tillsammans med sin bebis är ofta väldigt annorlunda än att utöva själv på andra vanliga yogalektioner. Det är viktigt att man inte har förväntningar utan accepterar det som är och tränar på att vara tillfreds med det. Det kan vara en viktig övning i sig.

Hanna berättar att det ibland kan vara så att barnet sover och mamman kan få en jätteskön stund att fokusera helt på sig själv.

– Andra gånger är bebisen pigg och vaken och kan delta på olika sätt. Vi bjuder alltid in bebisen genom att mamman söker ögonkontakt, lägger en hand på barnet och ibland använder vi mantran och ljud för att locka barnets uppmärksamhet. Ibland lyfter vi barnet, både för att många barn gillar det, men även för att träna mammans styrka. Så hur det ser ut varierar från gång till gång. Ibland kan det vara en väldigt mysig stund tillsammans för mamma och barn och andra gånger kan barnet ha andra behov, och då är det förstås det som går först.

Foto: Helena Karlsson

LÄS MER: Vardagsyoga för blivande mammor
LÄS MER: Yoga under och efter graviditeten

Tags : Gravidyoga

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.