Yoga World
Annons
Annons
YogaYogafrågan

Måste man yoga varje dag?

I varje nummer av Yoga World svarar yogaläraren Veronica ”Vevve” Jäderlund på läsarnas frågor – maila in din fråga och håll utkik efter svaret här, i tidningen eller i bloggen.

FRÅGA:

På Instagram ser jag bland annat taggen #yogaeverydamnday och många yogalärare pratar om hur man ska göra för att få rutin och yoga varje dag. Jag vill inte det, jag vill bara yoga ibland men det känns som att jag är lat om jag inte strävar efter att få till minst tio minuter om dagen. /Lat yogi

SVAR:

Hej och tack för din ärliga fråga! Jag förstår absolut stressen du upplever och mitt korta svar är: Nej, du måste inte yoga varje dag. Låt oss börja med att yoga är ett stort begrepp, där den fysiska praktiken, andningsövningar, meditation, närvaro, filosofi och många fler saker, inkluderas. Jag tolkar din fråga som att du undrar om du måste praktisera den fysiska yogan varje dag, och mitt svar står kvar, nej. Varför jag och många fler skriver om hur du kan få till yoga dagligen är för att många vill det då de upplever positiva förändringar i livet när de praktiserar yoga regelbundet. Men det beror helt på vad du vill ha ut av det. Som med allt, ju mer du gör det desto större förändring eller resultat får du. Om du vill yoga för de fysiska aspekterna, bli starkare eller få ett större rörelseomfång kommer du nå målet snabbare om du tränar varje dag. Likaså om du vill stressa mindre eller lära dig mer om filosofi.

Annons
Annons

Men om tanken på en daglig praktik, eller strävan efter den, skapar stress inom dig så motverkar det hela syftet med yoga. Kanske ska det då se annorlunda ut i ditt liv?

Det viktiga här tycker jag är att komma ihåg att yoga bara är ett verktyg, det är inte målet i sig. Så när en del lärare insisterar på att den enda vägen fram ser ut på ett visst sätt, och att man måste ställa sig på mattan varje dag för att det ska funka tycker jag att de missar poängen lite. Mitt bästa råd är att när du känner att du måste prestera för någon annan eller att du tappar bort dig i hur andra tycker att du borde yoga, återgå till din ursprungliga anledning till varför du började yoga och varför du vill yoga nu, och agera i linje med det. Stort lycka till! /Vevve

LÄS OCKSÅ: Sitter känslorna i höfterna?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

1 kommentar

  1. Bra svar! Att utöva fysisk yoga varje dag på samma sätt, utan att lyssna inåt på vad kroppen och sinnet behöver kan ju faktiskt vara kontraproduktivt och till och med skadligt. Då blir det liksom inte yoga! Jag älskar fysiskt utmanande yoga, men min kropp vill inte yoga på det sättet varje dag. Den blir inte starkare eller smidigare av det. Det behövs variation och vila och ibland påfyllning med nåt helt annat (annan träning eller annan aktivitet) för att jag ska må bra.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.