Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Resan bortom yogalärarutbildningen

Därför är kompetensutveckling avgörande för yogalärare.

Vad händer egentligen efter den där yogalärarutbildningen som har tagit vår praktik till nya höjder och gett oss massa nya kunskaper att dela med oss av? Vi har pluggat hårt och fått känna på hur det är att undervisa – nu ska ”under utbildning-skylten” plockas bort! Vårt uppdrag som yogalärare är att dela med oss av fördelarna med en regelbunden praktik. Det är också här nyckeln till våra förbättringsmöjligheter gömmer sig: varje dag innebär en ny chans att vässa våra kunskaper. Nu, så här tätt inpå en avslutad yogalärarutbildning, är vi påfyllda med kunskaper och känner oss redo och ivriga att komma ut och undervisa.

Varje klass vi håller innebär möjligheter att lära oss mer då vi tvingas hantera oräkneliga oförväntade situationer, och vår säkerhet som yogalärare växer då vi märker att vi faktiskt klarar av det. Viljan att lära är vår bundsförvant i det här jobbet, och på den här nivån finns massor av möjligheter till vidareutbildning, både när det gäller att hålla sig uppdaterad kring de senaste forskningsrönen och hålla sig à jour med nya undervisningsmetoder. Efter din yogalärarutbildning känner du troligtvis att yogaworkshops som riktar sig till en mer allmän deltagarskala inte riktigt räcker till, men som tur är finns det ett stort utbud av kvalificerade vidareutbildningar som riktar sig till yogalärare som vill lära sig mer av erfarna yogalärare som är experter inom sina områden.

Svadhyaya/inre utforskning Kapitel 2 vers 32 Patanjalis Yoga Sutras

Att vidareutveckla oss som yogalärare rimmar väl med Patanjalis tankar om att prioritera vår egen utveckling. Om vi kontinuerligt ser till att förbättra vårt sätt att lära ut så ökar också chansen att våra elever vill fortsätta yoga för oss. På samma sätt är det viktigt att vi hela tiden granskar och utvärderar våra framsteg så att vi undviker att stagnera och bara köra på i gamla invanda hjulspår som yogalärare.

Annons
Annons

NEUROPLASTICITET OCH INLÄRNING

I det här arbetet backas vi upp av den moderna forskningen som har påvisat hjärnans förmåga att konfigurera om nervbanor. Vi vet nu att hjärnan kontinuerligt förändrar de kopplingar som utgör dess nervbanor. Om vi tar oss an konceptet ”livslångt lärande” så ser vi inte bara till att fördjupa och fräscha upp våra kunskaper som yogalärare – vi ökar även vår neuroplasticitet och stärker vårt nervsystem. I förlängningen ökar även neuroplasticiteten hos våra elever så att även deras nervsystem kan stärkas – win-win för alla alltså! Och det är inte bara det psykiska välbefinnandet som stärks av vår ökade kunskap. Ju mer vi utvecklar vår fysiska praktik, desto mer stärker vi också vårt muskuloskeletala system. Vår ökade skicklighet som yogalärare i form av exempelvis förfinade och mer effektiva justeringar tar sig uttryck när vi jobbar med våra elever på en kinestetisk nivå – vi har med andra ord allt att vinna på att hela tiden lära oss mer.

Vitarka badhane pratipaksha bhavanam/självreflektion Kapitel 2 vers 33 Patanjalis Yoga Sutras

Ju mer vi lär oss desto fler chanser får vi även att utvärdera hur vi kommunicerar och presenterar oss själva för omvärlden, vilket är väldigt viktigt för att vi ska kunna fortsätta utvecklas. Kanske inser vi att vissa saker i vår undervisning bör plockas bort så att vi kan bli mer sanna mot oss själva.

NÄTVERKANDE OCH ÅTERTRÄFFAR

En annan fördel med att fortsätta utbilda sig är chansen till att nätverka och skapa nya kontakter. De vänner du skaffar i samband med en yogalärarutbildning kan komma att bli dina för livet – kanske kan ni göra sällskap i ert fortsatta sökande efter kunskap?

Text: Jacqueline Annabelle Purnell

LÄS OCKSÅ Tankar från en yogalärare – så är det att gå en utbildning
LÄS OCKSÅ Veronica Jäderlund: “Varför jag valde att starta en yogautbildning”

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.