Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Restorative yoga – utmaningen i att bara vara

 

Triathlon, huvudstående och en ständig jakt på att bli bättre landade i ett skadat knä och utrymme att utforska en ny typ av utmaning för yogaläraren Emma Öström – utmaningen i att vara.

– Jag levde, som många andra, i en föreställning om att pusha mig själv i allt. Bli lite bättre, snabbare och duktigare. Det slutade i en överansträngning av mitt ena knä och en bursit (slemsäcksinflammation, reds. anm.), berättar Emma.

Hennes skada var i sig ofarlig men begränsade all rörelse under en period och det enda som lindrade smärtan var att lägga upp fötterna på väggen och andas och i den stillheten väcktes en nyfikenhet för en terapeutisk yogaform. Yogan fångade tidigt Emmas intresse och blev ett sätt att hantera eftereffekten av en traumatisk tid då hennes pappa dog i den då relativt nya sjukdomen aids. Dödsfallet bar med sig en tung sorg, skuld och skam som splittrade hela familjen och lämnade den då 15-åriga Emma ensam med stora frågor och starka känslor. Mamman gick in i en depression med alkohol och destruktivt beteende och den ena brodern sökte sig till droger som slutade med ett tungt missbruk. Från att ha levt i en någorlunda normal familj fanns nu inget stabilt och hela tiden en närhet till döden. Det kunde vara allt från ett telefonsamtal mitt i natten med hot om att inte vilja leva till att besöka sjukhus efter misshandel eller att under veckor inte få tag på någon utan att veta vad som hänt.

– Att ständigt leva med ovisshet och oro skapar stress och spänningar i kroppen som jag med yogan kunde balansera. Men det var först då jag kom i kontakt med den terapeutiska yogan som jag fick en djupare förståelse för hur stress påverkar oss och började gå mot inre läkning.

Annons
Annons

Restorative-yogan fördjupade medvetenheten om vad som pågick inombords och skapade utrymme för djupa lager av stress och spänningar att släppa. I den medaktiva stillhet som uppstår i en restorative yoga kom också en inre visdom fram, en klarhet och sanning utan filter som ingav lugn.

– Där kunde jag inse att mitt sökande efter att prestera och perfektion var ett sätt att aldrig låta mig bli besviken och att skapa en känsla av kontroll. Med den insikten började jag gå mot en känsla av inre helhet trots omständigheterna, men kanske framförallt vetskapen om att vi inte kan fixa någon annan. Vi har varken verktyg eller makt att förändra, rädda eller läka någon annan. Det var en stor lättnad att inse att jag inte bär ansvar för hur min mamma och bror mår och att mitt enda ansvar är att ta hand om mig själv, så jag har kraft och styrka att finnas där.

Nyfikenheten om att lära och sökandet efter svar har alltid varit stark och det bar iväg på en resa till New York och en fördjupningsutbildning i terapeutisk yoga.

– Perioden i New York med min lärare Jillian Pransky gav ett djup och ny vinkling till det jag tidigare studerat om yoga och kroppen, säger Emma som idag driver yogastudion Lugnett Studio i Täby med fokus på den här typen av yoga och utbildar inom stress, återhämtning och terapeutisk yoga.

– Det känns viktigt för mig att förmedla den här kunskapen till alla som vill lära sig leva i harmoni med sig själva trots omständigheter som inte alltid är som vi önskar eller kan förändra.

KORT FAKTA OM RESTORATIVE YOGA: Restorative är en terapeutisk yogaform som hämtar inspirationen från B.K.S. lyengar som utforskade och modifierade yogapositioner med stöd av props för att hjälpa till att läka skador och sjukdom. I restorative-positioner får hela kroppen stöd så den kan slappna av och det skapar förutsättning åt det parasympatiska nervsystemet att kicka in, skapa balans och ger på så vis utrymme för hela kroppen att reparera och återhämta sig. Alla positioner skapar fysiologiska förutsättningar som stöttar din hälsa och reducerar stress.

4 FÖRDELAR MED RESTORATIVE YOGA

  1. Tränar det lugna nervsystemet att bli starkt Det vi tränar på stärker vi upp och blir bra på. Så även med vårt nervsystem. Oftast är vårt aktiva nervsystem (det sympatiska som är aktivt vid stress) påslaget lite för ofta. Utan återhämtning bryter det ner oss och gör oss sjuka. I restorative tränar vi istället det lugna nervsystemet (det parasympatiska som gör oss lugna) att ta mer plats och bli starkare. Ju starkare det är desto lättare har vi att balansera tillbaka stress och stressfulla situationer.
  2. Kartlägger var vi håller spänning Med en återhämtande yoga ges vi tid att se och utforska var vi håller spänningar. När vi lägger oss ned med stöd av filtar och bolster låter vi långsamt kroppen uppleva avslappning. Den mjukhet som blir skapar utrymme för andningen att röra sig mer fritt och hjälper också muskler, tankar och spända områden att slappna av eller bli mindre. Med insikten om var spänningarna finns ger det utrymme att skapa förändring och öppna upp för välmående och harmoni både fysiskt och mentalt.
  3. Låter oss gå från att göra till att vara Vårt samhälle premierar aktiviteter där vi är aktiva i tanken och kroppen mestadels av dagarna. Vi väljer oftast även fritidsaktiviteter där vi använder vår fysiska kropp. I motsats till det ger den återhämtande yogan en stund där vi kan släppa allt och låta gravitationen och jorden få bära oss fullständigt. Detta skapar djup avslappning i kroppen och lär oss hur vi kan vara avslappnade även utanför yogamattan i våra dagliga aktiviteter. En fysisk yoga blir för många ännu ett tillfälle att överanstränga sig eller gå in i prestation. I restorative gör vi istället mindre. Här räcker det med att vara och att vi duger även utan att prestera.
  4. Hjälper oss att möta vad vi undviker om oss själva Hur många känner inte igen sig i att göra mycket? Det håller oss upptagna och skapar en känsla av kontroll och duktighet. Men det kan också vara ett sätt för oss att undvika att känna obehag och oönskade känslor vi bär på. I den här typen av yoga finns utrymme att möta vad vi verkligen behöver lära om oss själva. Att vara vän med och ta hand om oss själva på ett helt nytt sätt. Det är en viktig del i läkandet av det som varit och det som är men också ett viktigt steg för långvarig hälsa. Neurologiskt ger avslappningen oss budskap om att vi är trygga och öppnar upp för kroppens egen självläkningsprocess. Återhämtningen vi bjuder in stärker immunförsvar, reparation av celler, utrensning, cirkulation och generellt välmående.
”Jag lever som jag lär och är övertygad att vi kan läka vårt inre och skapa en känsla av helhet inom oss – även då världen runt om inte är den vi önskar”, säger Emma Öström.

Emma guidar dig igenom 20 sköna meditationsminuter:

Foto: Josefine Gravell

LÄS OCKSÅ: 3 restorative-positioner för återhämtning
LÄS OCKSÅ: Vilken yogaform passar dig?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.