Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Så gör du padmasana (lotusställning)

Padmasana (eller lotusställning) anses inom hathayoga vara en av de äldsta positionerna och den traditionella positionen för meditation, mantrasång eller pranayama-praktisering.

Jag börjar själv min egen yogapraktik med den här positionen varje morgon. I padmasana kan man sitta stadigt under långa stunder, vilket hjälper till att lugna ner sinnet. Man kan säga att den här positionen är det första steget i en meditationsrutin.

Vanliga misstag

  • Att inte värma upp: Börja alltid med sukshma asana (försiktiga uppvärmningspositioner) som titali asana (fjärilen) innan du försöker dig på en full lotus.
  • Att anstränga sig för mycket: Gör bara den här positionen om din kropp tillåter det – att pressa dig själv in i den gör att du riskerar skador på knän och höfter.
  • En krökt rygg: Ryggraden ska hållas rak.

Tips

  • Lyssna på kroppen: Känn dig bekväm i positionen, inte ansträngd.
  • Börja med halv lotus (ardha padmasana) eller ”bekväm position” (sukhasana) om den fulla positionen ännu inte är tillgänglig för dig.
  • Sitt på en kudde eller en hopvikt filt för att ge stöd till ryggraden om du känner att ryggen vill runda sig.

Att tänka på

Padmasana fördjupar meditationsupplevelsen genom att rikta flödet av prana från muladhara chakra i perineum till sahasrara chakra vid hjässan. Positionen sätter press på nedre delen av ryggraden, vilket har en avslappnade effekt på nervsystemet. Fokusera på att andas med långsamma och djupa andetag för att lugna ner sinnet och förbereda dig för ett meditativt tillstånd.

Annons
Annons

Yogi: Ravi Dixit Foto: Richard Pilnick/Yogaphotography.com

LÄS OCKSÅ: Yogans åtta grenar – från asana till samadhi
LÄS OCKSÅ: Så gör du krigare A

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.