Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Så lyckas du som yogalärare

Tips till dig som vill ha yoga som yrke.

Att förvandla en passion till ett sätt att tjäna pengar är utan tvivel ett av de bästa sätten att leva ett lyckligt och tillfredsställt liv. Att välja yoga som yrke innebär bland annat att du kan sprida den här lyckan bland dina elever. Men även om en tillvaro som yogalärare absolut kan vara både spännande och givande så kan den, åtminstone till en början, även vara rätt knaper. Mitt bästa tips till dig blir därför att vara ihärdig och tålmodig när du drar igång din verksamhet. Själv brukade jag ta med mig ungarna för att dela ut flyers på mina allra första klasser. De ändlösa timmar vi la ner på detta kändes ofta inte värt det där och då, men så småningom började mina klasser fyllas upp. Eftersom vi nu lever i de sociala mediernas tidsålder så finns det idag troligtvis bättre val än att traska gata upp och gata ner och dela ut flyers. Ta dig tid att lära dig hur onlinemarknadsföring funkar, eller hitta någon som kan göra det åt dig om du absolut inte vill sköta det här själv. Se också gärna till att variera ditt erbjudande. Visst är det fantastiskt att hålla yogaklasser, men har du tänkt på att du även kan erbjuda PT-yoga, hålla föreläsningar eller undervisa på yogafestivaler? På så vis tjänar du både en extra hacka och får en chans att marknadsföra dig själv. Kanske vill du även erbjuda digitala klasser i diverse sociala medier för att på så vis nå en mycket bredare publik världen över.

Här har jag bett Angela Pham, som är businesscoach och mentor på min 200-timmars yogalärarutbildning Whole Self, bidra med sina bästa tips:

1. VAR DIG SJÄLV

För varje år växer antalet yogalärare, och det enda som gör dig annorlunda är … du själv. Se därför till att vara den mest autentiska versionen av dig själv. Det finns plats för oss alla i yogaindustrin, och nyckeln till att lyckas är att tänka på hur du kan sticka ut i massan. Hur kan just du skapa värde för andra? Vad har du att erbjuda som bara du kan dela med dig av?

2. TÄNK STORT

Många av oss tänker i för liten skala, så sluta med det. Vi låter rädslan hindra oss från att växa och bli framgångsrika. Försök istället att tänka utanför boxen: Hur kan du tjäna pengar förutom genom att hålla yogaklasser? Var kreativ och dröm stort när det gäller vilka vägar du kan ta för att få din verksamhet att växa. Planera en retreat på en bondgård i Italien, anordna en workshop kring ett ämne som du brinner för, håll ett yogaevent för mingelsugna singlar, ta kontakt med företag och erbjud lunchyoga och så vidare. Glöm heller inte bort att utnyttja ditt existerande nätverk för att skapa affärsmöjligheter.

Annons
Annons

3. HANTERA DINA PENGAR SMART

Att få betalt för den där första yogaklassen kommer att kännas väldigt spännande. Absolut, fira och dansa en segerdans – men slösa inte bort allt på ett par nya lululemon-leggings! Spara smart när du drar igång ditt företag. Håll nere kostnaderna genom att exempelvis använda dig av gratis nättjänster och avvakta med större investeringar tills din verksamhet börjar gå med vinst. När pengarna väl börjar trilla in, se till att lägga undan tillräckligt för att täcka sparande, skatt, pension, vidareutbildning och så vidare.

4. GÖR

”The talking about the thing isn’t the thing. The doing of the thing is the thing” – Amy Poehler

Mindre snack. Mindre tänk. Mer gör. Du behöver inte ha alla svaren innan du börjar. Bara börja. Ta små steg. Jag lovar dig, du kommer att bli förvånad över vad som kommer din väg även när du tar de allra minsta steg. Så börja här och nu, vilket steg kan du ta som kommer att ta dig närmare ditt mål att bli en framgångsrik yogalärare?

5. FÅ TYST PÅ DIN INRE KRITIKER

Halva slaget kommer att ske i ditt eget huvud. Det är där den där rösten bor som försöker hindra dig från att ens börja försöka uppnå dina mål och drömmar. Märker du att den börjar väsnas så be den hålla tyst och påminn istället dig själv om varför du vill bli yogalärare. Vilket är ditt ”varför”? Vad är det som får dig att kämpa varje dag för att lyckas? Förlita dig på ditt ”varför” så att det kan skänka dig styrka i lägen när du helst vill ge upp.

6. TA HAND OM DIG SJÄLV

Låt oss vara realistiska här. Ingen sa att det skulle vara enkelt att följa sina drömmar och skapa det liv du vill ha, men jag kan garantera att det kommer att vara värt det. Tro på dig själv. Och när du stöter på utmaningar, för det kommer du att göra, så andas dig igenom dem och sätt på dig ett leende. Ta en paus om du känner att du behöver och fortsätt igen när du är redo. Även de små ögonblicken då du tar hand om dig själv är nödvändiga och viktiga för att du ska kunna behålla ditt fokus.

Oavsett hur din yogakarriär utvecklar sig så var noga med att uppmärksamma även din egen praktik så att du kan fortsätta älska det du gör även i framtiden!

Text: Julie Montagu

LÄS OCKSÅ: Tankar från en yogalärare – så är det att gå en utbildning
LÄS OCKSÅ: Att jobba med yoga – hur försörja sig som yogalärare?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.