Yoga World
Annons
Annons
AsanaYoga

Så gör du stolen (utkatasana)

Nu när många av oss har suttit på stolen en hel vecka tänkte vi att vi skulle visa hur man istället står i stolen, närmare sagt i utkatasana – en kraftfull, stående yogaposition.

OM STOLEN

Utkata betyder ”kraftfull” och asana betyder ”position” och det är en stark position som tonar hela kroppen, särskilt låren. Den utgör en del av solhälsningssekvensen och är vanlig inom ashtanga-, vinyasa- och power yoga.

Annons
Annons

SÅ GÖR DU

  1. Utgå från bergspositionen (tadasana). Andas in och sträck armarna snett uppåt med handflatorna riktade inåt, eller helt ihop.
  2. Andas ut och böj på knäna så att låren ligger så parallellt med golvet som möjligt, med rumpan bakåt som om du skulle sätta dig på en stol. Knäna ska peka rakt fram.
  3. Rikta svanskotan snett bakåt för att skapa längd i ländryggen. Pressa ner skulderbladen längs med ryggen. Undvik att svanka eller kuta för mycket med ryggen, och lyft sedan armarna ytterligare.
  4. Håll positionen i upp till en minut. För att gå ut ur positionen rätar du ut knäna på inandning. På utandning släpper du ner armarna till sidorna och går tillbaka in i bergspositionen.

FÖRDELAR

Stolen stärker lår och fotleder och tonar axlar, rumpa, höfter och rygg. Man stretchar även hälsenorna och smalbenen i denna position, som sägs vara särskilt bra om man är plattfotad. Genom att hålla den här positionen i minst fem andetag ökar man pulsen vilket bygger upp värme och ger energi till hela kroppen.


LÄS MER: Den sanna historien om modern yoga och asanas på Veronica Jäderlunds blogg.

Tags : utkatasana

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.