Yoga World
Annons
Annons
AktuelltMöt

Therese Åkesson sjunger Sofia Sivertsdotters dikt

Låten “Så kom dagen” (då drömmarna inte kunde vänta) är en tonsättning av dikten “Frihet” ur boken Strimmor av ljus som är känd och älskad inom yogavärlden för sina själfulla texter som berör. 

– Min önskan är att låten ska ge luft under vingarna till andras drömmar i vardagen, så som den fyller mig med glädje varje gång jag sjunger den. Nästan som en kampsång, förklarar Malmö-bon Therese som är låtskrivare och artist med rötterna i Älmhult.

Hon har tidigare bland annat gett ut de två albumen ”Med slumpen som kompass” och ”Bomullsrevolution”. Therese håller även yinyogaklasser.

– 
Yogan är mitt främsta redskap, där hämtar jag kraft till kreativiteten och låtskrivandet. Just nu praktiserar jag ashtangayoga cirka tre dagar i veckan på Malmös minsta och vackraste ashtangayogashala, och yinyoga ett pass på söndagkvällen. Det rensar mig från stress och negativ energi som annars kan tynga ner mig. Det är också en fantastisk fin community av människor. Sen håller jag i yinyoga på lunchen på mitt andra jobb som copywriter åt Ikea, vilket är superkul och så mysigt!

Therese är en människa som fortsätter att tro på att allt faktiskt är möjligt. En dag i taget, en sak i taget.

Annons
Annons

– Som högsensitiv är låtskrivandet ett sätt för mig att processa och hantera känslor och vardagslivets gång. Även om en låt handlar om något sorgligt eller smärtsamt så ger musiken mig alltid glädje. Jag är 45 år och har inga planer på att lägga ner, ibland känns det nästan som jag knappt har kommit igång … Det låter kanske lite ”farligt” att säga, men jag har faktiskt aldrig mått bättre än vad jag gör just nu!

Therese Åkesson har aldrig mått bättre än vad hon gör just nu som 45-åring.

Hur kommer det sig att du har valt att tonsätta en av Sofia Sivertsdotters dikter?

– Den här texten har funnits med mig som en pepp i flera år och det var bara en väldigt stark känsla helt plötsligt av att jag ville tonsätta dikten. Som att den kunde bära mig vidare. Varpå jag börjat kalla den för en mjuk “kampsång”. Och om den kunde lyfta mig in i ett slags tillstånd av känslomässig frihet och flow, kanske låten även kunde bli en inspiration för andra. Jag hade redan en melodi och på nåt vis föll de här orden på plats i den sången och melodin ganska omedelbart. När en låt skapas i ett sådant direkt inspirationsflöde gäller det att bara tacka och ta emot!

Therese spelade låten live några gånger för publik först innan hon beslutade sig för att spela in den med de två danska musikerna Peter Sund och Palle Hjorth.

– Sofia har även varit mitt bollplank och coach i många år och är idag en stor inspiratör i min vardag, säger Therese som i samband med singelreleasen ger sig ut på en miniturné.

– Därefter tänker jag gå in i vinteride. Behöver balansera en ganska extrovert sommar och höst med mycket stillhet och lugn känner jag och gå in i bubblan där jag kan skriva klart nya låtidéer som vill ut. Så kanske en ny EP framåt våren. Vem vet?

Text: Sara Valfridsson Foto: Lena Evertsson

LÄS MER: Musikalisk yogi
LÄS MER: Meditationstips för dig som gillar musik

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.