Yoga World
Annons
Annons
Recept

Till fikat: Morotskaka på plåt med pekannötter och cashewfrosting

Receptet ger 20 rutor.

• 1 3/4 dl sultanrussin

• 2 dl varmt svart Earl Grey-te

• 4 dl farinsocker

• 3 dl neutral olja (i smält form om du använder kokosolja)

• 6 stora morötter, skalade och rivna

• 4,5 dl vetemjöl

• 4 tsk bakpulver

• 1 tsk muskot

Annons
Annons

• 1 tsk kanel

• Rivet skal från 1 stor apelsin (spara saften till frostingen)

• Äggersättning i pulverform motsvarande 6 hela ägg (se instruktioner på paketet)

• 1/2 tsk flingsalt

Frosting:

• 4,5 dl naturella cashewnötter, blötlagda i varmt vatten i minst en timme och därefter avrunna

• 1 3/4 dl kokosolja, smält

• 1 dl (drygt) lönnsirap

• 3/4 dl pressad apelsinjuice (sparad sedan tidigare)

• 1 tsk vaniljpulver

• 40 g (ca 3/4 dl) pekannötter, hackade

GÖR SÅ HÄR:

1. Värm ugnen till 180 grader. Smörj en bakform (ca 23×33 cm) med olja och lägg på ett bakplåtspapper.

2. Blanda teet och russinen i en skål och ställ åt sidan.

3. Blanda socker och olja i en stor bunke. Tillsätt morötter, mjöl och kryddor. Rör ihop till en fin smet men undvik att blanda alltför mycket.

4. Låt russinen rinna av och tillsätt i smeten tillsammans med salt, bakpulver, apelsinskal och den färdiga äggersättningen. Rör bara tillräckligt mycket för att allt ska blandas och häll sedan över smeten i formen.

5. Låt stå i ugnen i cirka en timme (kakan är färdig när den fortfarande är saftig inuti samtidigt som den känns fjädrande när man känner på den). En sticka ska vara nästan torr när den kommer ut efter att ha förts genom kakan.

6. Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter innan du flyttar över den till ett galler och låter den svalna helt där.

7. Lägg alla ingredienserna till frostingen utom pekannötterna i en höghastighetsblender och kör tills du får en jämn och fin smet. Häll över i en skål och förvara i kylen tills det är dags att servera kakan.

8. När kakan har kallnat helt kan du flytta över den till ett fat och breda på frostingen. Vispa först frostingen lätt och fluffig med elvisp och bred den sedan över kakan. Avsluta med att strö över pekannötter. Skär 20 upp kakan i 20 rutor och servera.

TIPS! Själva kakan, utan frosting, håller i frysen i upp till tre månader. Se bara till att du har den väl inlindad i bakplåtspapper och vira sedan ett dubbelt lager folie runt det. När du ska tina kakan så låt den ligga över natten i rumstemperatur, sedan är det bara att breda på frosting och toppa med nötter som receptet beskriver när det är dags att servera.

Morotskaka med pekannötter och cashewfrosting.

RECEPT: Yogisk rödbetstryffel till fikat
RECEPT: Mandel/bananmuffins med smak av vanilj och kanel

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.