Yoga World
Annons
Annons
Asana

Så gör du parivrtta ardha chandrasana – omvänd halvmåne

Parivrtta ardha chandrasana är en utmärkt kombination av rotation och balans samtidigt som du sträcker ut kroppen. Genom att sträcka ut armarna i motsatta riktningar skapar du längd i bröstmusklerna och öppnar upp hjärtat.

Roterad halvmåne är den perfekta positionen för att stärka skelettet och musklerna i det stående benet och därmed förbättra balansen. Rotationen i överkroppen stimulerar matsmältningssystemet och mellankotsskivorna och håller dem friska och rörliga. Somatiskt sett stimulerar ryggradsrotationen manipura chakra, som förknippas med egenskaper så som självbehärskning, personlig styrka och humor. Den stimulerar även muladhara chakra, som skapar en grundande känsla, trygghet och tålamod.

Annons
Annons

Vanliga misstag

Om man är stel i höfterna och baksida lår i det stående benet tenderar ryggraden att flexa framåt och runt, vilket skapar en osund belastning på mellankotsskivorna. Om däremot baksida lår i det andra benet inte aktiveras på rätt sätt kommer det stående benet inte sträckas ut ordentligt. Det kommer göra att det känns extra tungt och du riskerar att sjunka ihop i den höft som ger stöd åt benet du håller i luften. Stela bröstmuskler skapar en inåtrotation av den övre axeln. Nacken tenderar att sjunka ihop så uppmärksamma den och håll den i linje med ryggraden. Försök slutligen undvika en översträckning av knät i det stående benet genom att böja knät (ytterst lite) och därmed skydda ligamenten.

Tips

  • Den här positionen öppnar upp höfterna, sträcker ut armarna, jobbar med balansen och skapar en ryggradsrotation, så krigaren 2 (virabhadrasana II) är därför en bra men utmanande position som värmer upp höfterna, grundar benen och förflyttar uppmärksamheten till ryggraden och armarna.
  • Trädet (vrksasana), krigaren 3 (virabhadrasana III) och halvmånen (ardha chandrasana) är utmärkta positioner för att skapa medvetenhet i skelettet och musklerna som hjälper det balanserande benet och fungerar dessutom som höftöppnare.
  • Efter att ha skapat medvetenhet i ben, höfter och armar kan du värma upp ryggraden för rotation med hjälp av positioner som roterande stolen (parivrtta utkatasana), roterat utfall (parivrtta anjaneyasana) och roterad triangel (parivrtta trikonasana). Försök sträcka ut ryggraden på varje utandning för att undvika att sjunka ihop i mellankotsskivorna. Använd ett block under den grundade handen för att underlätta förlängningen av ryggraden.

Tänk på

Var försiktig med denna asana om du har knä-, fotleds-, axel- eller nackskador. Akta dig även för att sjunka ihop i ryggen: om det gör ont minskar du på rotationen för att hålla kroppen frisk och skadefri.

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.