Vegetariska och veganska alternativ till fisk och skaldjur, som fuskpinnar från frysdisken, finns att köpa färdiga, men kan då innehålla en hel del onödiga tillsatser. Här lagar vi vår egen suveränt goda vegovariant av crabcakes – bättre än färdigköpt och mycket, mycket godare!
6–8 st
INGREDIENSER:
• 1 burk (ca 410 g) konserverat palmhjärta (säljs i välsorterade mataffärer samt i asiatiska butiker)
• 1 burk (400 g) kikärtor
• 1 selleristjälk
• 2 vitlöksklyftor
• 1/2 silverlök
• 1 salladslök
• Saften av 1 liten citron
• 1/2 noriark (delat i små bitar)
• 1/2 dl vegansk majonnäs
• 2 dl ströbröd (plus lite extra att doppa i)
• 1 tsk hackad färsk dill
• 2 tsk hackad färsk bladpersilja
• 2 rågade tsk majsmjöl
• 2 tsk cajunkrydda
• 2 tsk dijonsenap
• Olja att steka i
GÖR SÅ HÄR:
1 Finhacka vitlök, silverlök och selleri i en matberedare.
2. Låt allt bara svettas under kort tid i en stekpanna och ställ ät sidan för att svalna.
3. Låt palmhjärtat rinna av och dra isär med hjälp av två gafflar. Pressa ur all saft och lägg över i en skål.
4. Skölj kikärtorna och låt rinna av.
5. Finhacka dill och persilja och skiva salladslöken fint. Lägg allt i skålen med palmhjärta och kikärtor och pressa ner saften från citronen. Blanda väl.
6. Blanda nori, dijonsenap, majonnäs och cajunkrydda för sig och rör sedan ner blandningen i den större skålen.
7. Tillsätt majsmjöl och ströbröd (2 dl) och mixa allt ordentligt.
8. Forma runda kakor och doppa dem i lite ströbröd. Låt stå kallt i kylen i 20 minuter.
9. Hetta upp lite olja i en panna och stek alla crabcakes snabbt (omkring 2 minuter) på varje sida.
10. Låt rinna av på hushållspapper.
RECEPT: Portabelloburgare
RECEPT: Tempeh-macka med teriyakismak
