Vad som egentligen är ”yogamat” är ett omdebatterat ämne, men om det nu skulle finnas ett sätt att äta för balanserad energi, hållbar hälsa och omsorg om både människa och natur, så går vi gärna på matkreatören Annika Panotzkis linje när hon lagar mat i regnbågens alla färger.
Här bjuder vi på ett recept (räcker till 2-4 personer) ur hennes bok Regnbågsmat – för ökad energi och hållbar hälsa:
I varje vitkålsblad:
• 1 msk tahiniröra
• 2 msk strimlad rödkål
• 2 msk grovriven morot
• 4–6 mangotärningar
• 3 tunna skivor honungsmelon, utan skal
• 4 skivor röd paprika
Bred ut en tjock, bred rad tahiniröra i mitten av kålbladet. Strö rödkål och morot på raden av tahini. Lägg på resten, väl fördelat, och vik in kålbladet som en vårrulle (vik in kanterna, sen bottnen och rulla upp hela vägen). Skär på mitten med en vass kniv och servera tillsammans med en liten skål fantastisk dipp.
FANTASTISK DIPP:
• 1 msk sesamfrön, rostade
• 1 dl tamari
• 1 dl agavesirap
• 1 msk rostad sesamolja
• 1 msk risvinäger
• 1 nypa kajennpeppar
Rosta sesamfrön i torr stekpanna på låg värme tills de fått lite färg. Håll uppsikt så att de inte bränns! Rör ihop soja och sirap tills det blandats väl. Häll sen i resten av ingredienserna.
TAHINIRÖRA:
• 1 dl tahinipasta av bra kvalitet
• 3 msk pressad saft från färsk lime
• 5 msk agavesirap
• 4 krm flingsalt
• 1/2 dl vatten
Kör allt i matberedaren till en slät blandning.
Foto: Magnus Ragnvid
LÄS OCKSÅ: Annika Panotzki: Meditation för ökad egenkärlek
RECEPT: Wrap med vegetarisk skagenröra
RECEPT: Mango passion smoothie