Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Yoga + ayurveda = sant

Ayurvediska tillskott för vitalitet och detox.

Som yogaälskare har man i regel kommit i kontakt med den ayurvediska läkekonsten, och vice versa, vilket inte är så konstigt eftersom man inom ayurveda framhäver yogans positiva fördelar och förespråkar en både fysisk och mental praktik. Genom att balansera de inre element som finns i allting levande (och som går under namnen pitta, vata och kapha), så kan vi enligt den ayurvediska traditionen öka vårt välbefinnande. För att balansera kroppen inifrån och ut finns en rad ayurvediska läkande växtextrakt och örter som tillsammans med yoga, andningsövningar och meditation ska hjälpa oss att få ett klarare sinne, en friskare kropp och ett mer balanserat känsloliv – ja på det hela taget göra oss lyckligare och ge oss positiv energi. Bland annat förespråkas regelbundna detoxkurer för att hjälpa kroppen att rena sig själv från gifter och påskynda cellernas återuppbyggnad.

ÖRTER MED DETOXEFFEKT

TRIFALA

Trifala, som egentligen inte är en ört utan en beredning av tre bärliknande frukter, används för att balansera alla de tre elementen inom ayurveda, även kallade doshor. De tre frukterna, som samtliga är rika på antioxidanter och fenoler (kolföreningar), heter amla, bibhitaki och haritaki. Amlabär innehåller extremt mycket C-vitamin, upp till 3 gram per bär vilket är 20 gånger så mycket mer än apelsin – men ändå är det på grund av att amlabäret innehåller massvis med flavonoider och tannin (också en polyfenol) som gör det till ett riktigt superbär näringsmässigt och som gett det en sjukdomsbekämpande status. Haritaki i sin tur är känd för sin balanserande effekt på matsmältningen. Det är en bitter frukt med en milt laxerande och renande effekt i kroppen, och tillsammans med de andra två, amla och den lite sötare bibhitaki, skapar den en komposition som främjar balans i tarmen och minskar gasbildning och andra magproblem. De tre bären har i kombination med varandra också en stimulerande effekt på levern, blodet och njurarna som renar kroppen från gifter. Dessutom är de kända för att skydda hjärtat och kärlen, minska risken för högt kolesterol och hjärtsjukdom.

SÅ HÄR TAR DU TILLSKOTTET: Trifala finns som pulver och tabletter (normal dos brukar vara 500 mg per tablett). Tabletterna tas en gång per dag kvällstid eller morgon och kväll för att minska tecken på magproblem som uppblåsthet och förstoppning, och gärna tillsammans med ett glas varmt vatten. Det är även viktigt att dricka mycket under dagen. Trifala-pulver smakar örtigt av haritaki och här ligger den rekommenderade dagsdosen på 3 gram, alltså ungefär en tesked. Blanda med hett vatten och drick kvällstid. Tänk på att inte överdosera eller använda tillskottet i för långa perioder eftersom det kan ge upphov till diarré och försvaga tarmsystemet. Om du är osäker så kontakta gärna din läkare innan du börjar använda trifala.

GURKMEJA

I Indien äter man gärna färsk gurkmeja tillsammans med tärnad färsk ingefära och amla för att rena kroppen. Malet pulver av den antiinflammatoriska roten gurkmeja tillsätts traditionellt också i soppor och grytor – särskilt gott är det i rätter med linser – just för sina hälsosamma egenskaper. Precis som trifala så anses gurkmeja balansera alla de tre elementen inom ayurveda (dock bör pitta vara lite försiktig med gurkmeja i för höga doser). När man dricker alkohol är det upp till levern att ta hand om de gifter som kroppen därmed utsätts för (som även påverkar hjärncellerna) och här visar forskning att gurkmeja stöttar levern i sin naturliga avgiftningsprocess och hjälper systemet rensa ut toxiner. Den som har nedsatt funktion i levern eller hepatit kan därför rekommenderas en kur med gurkmeja. Studier bekräftar också att gurkmeja främjar reparationen av DNA-cellerna i kroppen, vilket i sin tur kan minska risken för cancer. Tack vare sina antiseptiska egenskaper kan gurkmeja även stärka immunförsvaret, och därmed minska risken för envisa virusinfektioner och förkylningar under vinterhalvåret – i synnerhet i kombination med ingefärste och chyawanprash.

AMLA

Amla-pulver (3 gram två gånger per dag eller en till två 500-milligramstabletter per dag tillsammans med vatten) bidrar till kroppens egen naturliga avgiftningsprocess, det vill säga reningen av blodet och levern. Amla stärker även immunsystemet och huden samt främjar synen.

ÖRTER MED FÖRYNGRANDE EFFEKT

Förutom en renande effekt i kroppen används örter traditionellt inom ayurveda för ökad vitalitet och för att stärka kroppen inifrån. En del anses ha en föryngrande effekt medan andra till och med sägs kunna förlänga livet. Huruvida detta sistnämnda stämmer vågar vi inte lova, men vad som är säkert är att vårt moderna sätt att leva följer med både fysiska och mentala påfrestningar, till exempel i form av stress och brist på energi i vardagen, och att det här finns naturläkemedel som örter, som visats kunna hjälpa kroppen i balans igen.

Annons
Annons

RASAYANA

Inom ayurveda beskrivs rasayana som adaptogener som minskar stress och verkar livsfrämjande, energigivande och stärkande för bland annat celler och vävnader. Det handlar alltså om en rad vitaliserande och föryngrande extrakt från växter som varit välkända inom ayurveda inom tusentals år, och där de populäraste tillskotten är ashwagandha, brahmi, shankhpushpi, jatamansi och shatavari.

ASHWAGANDHA

Denna indiska rot sägs motverka stress och boosta den mentala kapaciteten. Själva ordets betydelse skulle kunna översättas till något i stil med ”den som bär samma styrka som en häst”. De naturliga ämnen som finns i ashwagandha skyddar hjärncellerna och vävnaderna i kroppen från att brytas ner av negativ stress. Den rekommenderade dosen är 3 gram två gånger per dag eller en till två 500-milligramstabletter två gånger per dag. Denna dos sägs kunna skydda mot förkylningsvirus men även minska tecken på stress, ångest och depression. Även sexualdriften och fertiliteten hos både män och kvinnor ska gynnas av extrakt från roten. Samtidigt som ashwagandha har en lugnande effekt på sinnet tillförs också kroppen ny energi, och framför allt vata-personligheter rekommenderas ta tillskott. Om du har socker-, alkohol- eller någon form av matberoende sägs ashwagandha även kunna minska symptom på detta.

BRAHMI (BACOPA MONNIERI)

Ett annat tillskott som länge använts inom ayurvedisk läkekonst för sina föryngrande och energigivande egenskaper. Traditionellt har brahmi använts för att stärka minnet och motverka depressioner, men även för ökad koncentration och bättre inlärningsförmåga. Som tillskott anses brahmi ha en ”kylande” effekt i kroppen och rekommenderas därför till pitta-personligheter för ökad balans. Särskilt populärt är det i Indien och Sri Lanka.

SHANKHPUSHPI

En ört som är balanserande för pitta och vata, och som minskar stress och oro i kroppen. Man har i studier även kunnat se att shankhpushpi kan minska sömnsvårigheter och ångest, och i Indien är det vanligt att örten tas i brusform. Ashwagandha, brahmi och shankhpushpi används ofta tillsammans i olika former av tillskott. Framförallt har en kombination av de tre visats minska depression, ångest och insomningsproblem, samt ha en balanserande effekt för både kropp och sinne.

MUCUNA (PRURIENS-ATMAGUPTA)

Mucuna är en baljväxt som är naturligt rik på L-dopa och serotonin och som växer bland annat i Afrika och Indien. Den har länge ansetts viktig inom den ayurvediska läkekonsten, och sägs bland annat kunna balansera nervsystemet och hjälpa människor med Parkinsons. Den används också för att minska symptom på stress och utmattning och används som ”superfoodingrediens” i Indien där mucuna mals till pulver och tillsätts som ingrediens i till exempel chapati (indiskt tunnbröd).

SHATAVARI

Också ett väldigt populärt tillskott för att balansera kroppen, framförallt för pita-personligheter. Även shatavari har en kylande effekt i kroppen och används traditionellt för att lindra magsår, stärka tarmen och hjälpa kroppen rena sig från toxiner. Antioxidanterna och fytosterolerna i shatavari ska också kunna bidra till en bättre hormonbalans och minska tecken på PMS och klimakteriebesvär. Den som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner rekommenderas också att ta tillskott med shatavari.

TRIFALA (GUGGUL)

Trifala är som vi nämnde tidigare i artikeln inte en ört utan en sammansättning av tre bärliknande frukter, som minst sagt har fått superfoodstatus. Studier har visat att trifala skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, har en kolesterolsänkande effekt samt gynnar ämnesomsättningen och nedbrytningen av fett i kroppen. Som tillskott tas den därför av dem som vill gå ner i vikt, men också av dem som har artrit (ledinflammation), tack vare sina starka antiinflammatoriska egenskaper. Kapha kan använda trifala för att balansera sin kroppstyp, och för dem som är överviktiga rekommenderas ofta ett tillskott med grönt te, amla, basilika, moringa och trifala i kombination som start på dagen.

CHYAWANPRASH

Om främsta målet är ett långt liv så rekommenderas man inom ayurveda definitivt att titta lite närmare på chyawanprash. Ett tillskott med chyawanprash sägs gynna tillväxten hos barn och återställa vitalitet och vigör hos äldre eftersom det motverkar nedbrytningen av celler och cellernas åldrandeprocess. För den som har problem med vikten rekommenderas dock att man är något försiktig, eftersom chyawanprash ökar aptiten och alltså kan bidra till att man går upp i vikt. Många tar det också för att det stärker immunförsvaret och ökar nivåerna av T-lymfocyter (en typ av vita blodkroppar), vilket kan minska risken för infektioner, skynda på läkningen av vävnader, motverka trötthet och utmattning och till och med påskynda kroppens återuppbyggnad efter en cancerbehandling med strålning och cellgifter.

Chyawanprash är en blandning av flera ayurvediska örter men basen är amla, som tillverkas under en process med råsocker för att förlänga hållbarheten (därför kan den med diabetes behöva vara lite försiktig med dosen). Sammanfattningsvis är det dock för ett starkt immunförsvar, finare hy och snabbare celläkning som de flesta tar chyawanprash. För dem som har diabetes eller är överviktiga så anses bockhornsklöver och bittergurka inom ayurveda vara gynnsamma, bland annat därför att de motverkar uppkomsten av fria radikaler i blodet. De används också generellt flitigt i det indiska köket tack vare sitt höga innehåll av mineraler och vitaminer, bland annat i olika grytor. I studier har man också kunnat se att både bockhornsklöver och bittergurka (bägge finns som tillskott i pulver- eller kapselform) kan öka fettförbränningen och balansera blodsockret. Man gör även juice av de båda, som visserligen smakar bittert men som anses kunna minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Obs! Man ska generellt vara försiktig med tillskott om man är sjuk, gravid eller äter någon form av läkemedel, eftersom olika preparat har olika effekter i kroppen och även kan påverka upptaget av de mediciner man ordinerats av läkare.

Text: Milind Jani

LÄS OCKSÅ: Fräsch i munnen med ayurveda
LÄS OCKSÅ: Ayurvedisk guide till supermaten

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.