Yoga World
Annons
Annons
Yoga

5 sätt att göra yoga till en hälsosam vana

Blir din yogapraktik lätt lite oregelbunden? Måndag, tisdag, onsdag… två månader senare. Du kommer igång lika snabbt och intensivt som du kommer av dig, och så fortsätter det så. Då har vi samlat några tips om hur du gör för att göra din yogapraktik till en hälsosam och ihållande vana.

1. Sätt starka intentioner
Du kan sätta upp mål hit och dit och kors och tvärs, men om du inte har någon intention bakom det hela pekar forskningen på att det är mindre troligt att du kommer uppnå dem. Detsamma gäller om intentionen inte är vidare stark. Varför vill du att yogan ska bli en vana? Det spelar ingen roll vad svaret så länge det är viktigt för dig.

2. Yoga varje dag
Det är lättare att etablera en vana om man är konsekvent. Om du har ett upptaget schema där du försöker passa in yoga på måndagar, tisdagar och lördagar finns det risk för att du inte kommer hålla fast vid dina rutiner, till skillnad från om du skulle yoga dagligen. Precis som uttrycket ”en gång är ingen gång, men två gånger är en vana” lyder, är det inte hela världen om du skulle avvika från din yogarutin en dag – du kan fortfarande göra den till en vana – men ju fler dagar du missar desto större är risken att du misslyckas med att skapa dig en hälsosam vana.

Annons
Annons

3. Följ 10-minutersregeln
För att göra det lätt för dig att yoga varje dag kan du sätta upp som mål att du ska yoga tio minuter om dagen. Tio minuter hinner de flesta med i sitt schema och sannolikheten att du faktiskt gör det är större än om du skulle behöva avsätta exempelvis 30 minuter om dagen till din praktik. Tänk på den tid du använder till sociala medier, TV-tittande och ta lite av den tiden, eller kliv upp tio minuter tidigare alternativt gå och lägg dig tio minuter senare. Det kommer inte påverka ditt schema särskilt mycket, men förbättra ditt liv avsevärt.

4. Förbered dig
För att du ska kunna yoga tio minuter om dagen är det bra om du förbereder dig inför det, så det är snabbt och enkelt att komma igång när det väl är dags. Du kan exempelvis lägga fram dina yogakläder på morgonen, kolla upp vilka positioner du vill göra redan dagen innan, fixa underhållning åt barnen medans du yogar, och så vidare. Vad du än kan behöva för förberedelser är det bra att göra dem så att yogan verkligen blir av.

5. Njut
Som med allt annat i livet är det svårt att fuska sig fram i yoga. Även om ditt mål är klara av att göra inversioner kommer du inte komma dit utan att ta det steg för steg. Men om du ser på din yogapraktik som en process för att ta dig till ditt mål kommer du inte njuta av varje ögonblick av det. Du kan till och med bli uttråkad när du inte når dina mål så snabbt som du skulle önska, och kanske rent av slutar yoga. Det är viktigt att fokusera på processen och inte bara målet, annars kommer du bara förknippa din praktik med frustration och tristess.

Är det tiden, eller bristen därav, som sätter käppar i hjulen för dig? Läs då 5 tips för yoginin med tidsbrist.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.