Yoga World
Annons
Annons
Recept

Miso-spetsad morotssoppa

Ät din hudvård! Genom att välja hälsosam mat som gynnar både insidan och utsidan kan du få friskare hud med mer glow. Här fokuserar vi dessutom på närproducerade råvaror från det nordiska köket, som boostar kroppen inifrån och ut.

2–3 portioner

Tid: ca 45 min

• 1 kg morötter

• 1 msk olivolja + att steka i

• 1 kruka timjan (spara lite till topping)

• 1 gul lök

• 6 vitlöksklyftor med skal

• 200 g haricots verts

Annons
Annons

• Flingsalt, gärna tång- eller algsalt

BULJONG

• 10 dl vatten

• 2 msk lantbuljongpulver, helst ekologisk

• 3 msk vit misopasta

• Salt

• Svartpeppar

TOPPING

• 1 dl rostade solrosfrön, pumpakärnor eller smulat fröknäcke

• Färsk timjan

1. Sätt ugnen på 185 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Skala och skär morötterna i stavar, cirka 4 x 1 centimeter. Blanda med 1 msk olivolja, timjan och lite flingsalt i en skål.

2. Skala och skär löken i klyftor. Skär av den yttersta toppen av skalet på vitlöksklyftorna så att du lättare kan trycka ut den bakade vitlöken senare. Lägg morötterna på den ena plåten och lök och vitlök på den andra. Rosta i ugnen tills grönsakerna har fått fin färg, cirka 30 minuter. Löken får sannolikt tas ur ugnen före morötterna.

3. Ta ut morotsplåten och låt svalna något. Pressa vitlöksköttet ur skalet och släng skalet.

4. Koka upp vatten tillsammans med buljong. Låt svalna något. Kör morötter, lök, vitlök och misopasta med lite buljong åt gången i en höghastighetsmixer tills du får en bra soppkonsistens, eller mixa med stavmixer i en stor kastrull. Rosta haricots verts i lite olja i en stekpanna tills de börjar få färg och bli krispiga. Skär i ätvänliga bitar.

5. Värm soppan under omrörning om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med rostade haricots verts, rostade solrosfrön eller pumpakärnor eller smulat fröknäcke och några kvistar färsk timjan.

Tips! Morötter innehåller betakaroten som i levern omvandlas till A-vitamin, som i sin tur hjälper huden att reparera skador och trimma kollagenmaskineriet. Betakaroten stärker hudens naturliga försvar mot solskador (även om det aldrig kan ersätta solskyddscreme).

Recept ur boken Destination Beautyfood – Världens bästa recept och skönhetsrutiner för glow av Maria Ahlgren. Foto: Lina Eidenberg Adamo

RECEPT: Wrap i kålblad med mango & tahiniröra
RECEPT: Raw-dipp till fredagsmyset, komplett med dill och vitlök!

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.