Yoga World
Annons
Annons
LivsstilSjälsliv

Så nöjer du dig med att vara nöjd

Nöjdhet är inte lyckans tråkiga kusin.

Det är mänskligt att tänka att ”om jag hade de där snygga träningsbyxorna så skulle jag vara nöjd”, men sen när du väl köper dem så har magin plötsligt försvunnit. Så fort du går ut från affären försvinner den där känslan av att livet plötsligt är komplett. Du gillar fortfarande byxorna, men så finns ju det där linnet… och skorna… den där proteinbaren… Det är orättvist, men sant.

Så varför ska du bry dig om att vara nöjd? Att vara nöjd är ju inte riktigt lika eftertraktat som att vara lycklig. Pharrell Williams kommer antagligen aldrig göra en låt som heter ”Nöjd”. Dessutom, är inte nöjdhet lite gammalmodigt? Får man inte upp en bild i huvudet av gamla människor som sitter i likadana gungstolar och är allmänt nöjda? Eller på en person som sitter hemma med bekväma tofflor, stickar och dricker te?

Annons
Annons

Jag vägrar se ner på nöjdhet. Och jag är inte den enda – den kloka yogin Patanjali nämner till exempel nöjdhet eller santosha i sin Yoga Sutras. Santosha är en av fem niyamas, som är olika metoder för att disciplinerat utveckla sig själv mot själslig upplysning.

Enligt Patanjali så handlar nöjdhet om att acceptera omständigheterna som de är, vilket ger lycka, mental komfort och glädje. Att brotta ner nöjdheten genom att gå runt och känna sig missnöjd leder bara till olycka och lidande.

Med andra ord så finns det något masochistiskt i vår ständiga jakt på perfektion i en värld som inte är perfekt. Bussen kommer vara sen, grytan kommer gå sönder och din hund kommer fortsätta rulla sig i bajs. Och även om nöjdhet inte har samma explosiva effekt på glädjen som lycka, så ger det livet den där guldkanten som kan behövas.

I slutändan så handlar nöjdhet om att lägga märke till de bra sakerna, precis som mindfulness. Tänk på det nästa gång du gosar med barnen i soffan eller sitter i en bar och pratar med vännerna.

Ta dig tiden att verkligen se på ansiktena runt omkring dig och ta vara på det. Känn hur nöjdheten förgyller ditt liv och njut.

Så ändrar du morgonrutinen och vaknar upp med mindfulness.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.