Bönburgare med avokado och limekvarg
4 portioner
Burgare
2 burkar bönor (à 400 g), gärna svarta, vita eller kidneybönor
1 gul lök (ca 100 g), finhackad
1 ägg
½ dl potatismjöl
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor (ca 10 g), pressade
2 msk olivolja
Limekvarg
2 dl naturell kvarg (1 % fett)
2 tsk limeskal (ca 2 lime)
2 tsk honung
Till servering
2 avokador (ca 200 g utan skal och kärnor), skivade
2 tomater (ca 160 g), skivade
1 rödlök (ca 125 g), skuren i ringar
1 Skölj bönorna och mosa ihop dem tillsammans med lök, ägg, potatismjöl, salt, svartpeppar, kryddor och pressad vitlök.
Om smeten känns väldigt fast kan du spä den med lite vatten så att den blir smidig men inte lös. Forma med blöta händer 8 biffar. Värm olivoljan i en stekpanna och stek biffarna i omgångar på medeltemperatur, cirka tre minuter per sida.
2 Rör ihop ingredienserna till limekvargen och servera den sedan till biffarna tillsammans med skivad avokado, tomat och rödlök.
Om du letar efter mer vegetarisk matinspiration kan du kika in på Sofias blogg Eat, Travel, Yoga och testa hennes smaskiga vegetariska svampstroganoff.